Se curăţă gutuile de coajă pentru dulceaţă? Reţetă tradițională
Se curăţă gutuile de coajă pentru dulceaţă? Dulceată de gutui, rețetă tradițională. Este una dintre cele mai parfumate dulceturi. Se poate aromatiza cu scortisoara si coaja de portocala, cuisoare sau anasol stelat pentru o aroma orientala. In orice combinatie este super buna!
Author: Catalina Popa miercuri 22 septembrie 2021 , 13:19
Se curăţă gutuile de coajă pentru dulceaţă? Dulceată de gutui, rețetă tradițională. Multi curata coaja gutuilor atunci cand prepara dulceata, dar puteți să o lăsați asa deoarece e plina de vitamine si de aroma. Pentru un gust deosebit adaugati si lamaie si portocale si pentru cine are vointa si un storcator de fructe inlocuiti 200 de ml de apa cu suc de mere proaspat. Dulceata de gutui se serveste pe paine rumenita, la clatite, prajituri sau simpla cu lingurita.
Dulceată de gutui, rețetă tradițională
Ingrediente
1 kg gutui cuburi 1 kg zahar 1 l apa 1 lamaie 1 lingurita coaja de portocala 1 baton scortisoara
Dulceată de gutui, rețetă tradițională. Mod de preparare
Pune apa pe foc impreuna cu zaharul si amesteca pana ce acesta se dizolva Adauga inauntru batoanul de scortisoara si coaja de portocala Lasa aceasta compozitie pe foc pana se dizolva si se formeaza un sirop Curata gutuile, stropeste-le cu zeama de lamaie pentru
a preveni oxidarea, taie-le cubulete si cantareste 1 kg Scoate din sirop batoanul de scortisoara si adauga cubuletele de gutui Lasa la fiert pana ce gutuile devin translucide si amesteca din cand in cand Fa testul pe o farfurie: pune o lingura din compozitie si las-o sa se raceasca. Daca observi ca s-a legat si nu se separa, inseamna ca este gata Pune dulceata in borcane sterilizate, pune-le capacul si intoarce-le cu gura-n jos ca sa nu prinda aer Cand s-au racit, le poti pastra in frigider sau intr-o camara racoroasa
Se curăţă gutuile de coajă pentru dulceaţă? Iată câteva secrete de care trebuie să ții cont:
Cum facem sa pastram fructele din dulceata cubulete, sa nu se striveasca si sa devina gem? Simplu: le stropim cu zeama de lamaie si ele isi vor pastra forma in timpul fierberii.
Cum verificam daca dulceata este gata? Picuram din zeama de dulceata pe o farfurie, iar daca picaturile raman inchegate, ca o bobita, atunci este gata. Putem sa incepem sa verificam de cand dulceata se vede ca este inchegata in oala. Atentie, sa nu o fierbeti prea mult! Puteti sa verificati si punand pe o farfurie o lingura de dulceata si o lasati sa se raceasca. Va veti da seama dupa consistenta ei daca este gata sau nu, ea trebuie sa fie consistenta, legata, gelatinoasa.
Cum sterilizam borcanele? Le spalam foarte bine cu apa si detergent, le lasam la scurs, le stergem bine si le punem intr-o tava la cuptor, la 130 de grade si le lasam 15 minute. La fel procedam si cu capacele. Punem apoi dulceata fierbinte in borcanele fierbinti, inchidem bine capacele si le lasam cu fundul in sus, acoperite cu un prosop gros sau cu o patura.
Le lasam asa pana se racesc complet, iar apoi le mutam in camara. Pot rezista cativa ani fara nicio problema. Puteti proceda in acest fel cu orice tip de dulceata sau gem faceti.
O metoda mai moderna de sterilizare a borcanelor si capacelor este direct in masina de spalat vase, alegeti o temperatura de spalare mai mare si apoi le lasati bine la uscat.