Ministrul Finanţelor a susţinut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Naţională a României şi a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuţii, de „rafinament pe text”.

„În aşteptarea acestui răspuns (de la BCE- n.red.), pregătim o Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern.(...) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare.

Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor.(...) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanţe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici citat de Mediafax. 

Citeste si: Am aflat cine este patroana de magazin din Călărași care a mutilat o copilă! Ea este femeia care a spart un borcan de bulion în capul unei copile de 6 ani!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Noua formulă de calcul a ROBOR şi a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât şi pentru cele aflate în derulare, potrivit sursei citate.

„Pentru contractele în derulare, probabil că băncile vor notifica toţi clienţii, ca să înţeleagă clar că efectele pe contracte se produc, dar nu neapărat să se schimbe a doua zi contractul dintre client şi bancă, pentru a nu crea o aglomeraţie foarte mare. Ca efect, va creşte în mod automat”, a adăugat Teodorovici.

În plus, băncile cu un nivel ridicat de active vor trebui să crească creditarea cu cel puţin 8% şi să aibă marjele de maximum 4%, iar băncile mici sunt excluse de la aplicarea acestor măsuri, conform sursei citate.

„Categoric, da”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă aceste modificări sunt agreate cu BNR, iar efectul va fi de „sub un miliard de lei” asupra băncilor. „Întotdeauna a fost consens între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor, în măsura în care se poate”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, miercuri, a fost o şedinţă de la BCE, astfel că există deja acceptul acestei instituţii pentru modificările la OUG nr. 114/2018, potrivit sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si