Sf. Ilie 2023. În fiecare an, pe data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sf. Ilie. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care creștinii trebuie să le respecte în această zi de sărbătoare! 

Sf. Ilie 2023.

Sf. Ilie 2023. Tradiția de mult uitată de creștini! Ce nu se face în această zi?

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Sf. Ilie 2023. Tradiția de mult uitată de creștini!

Se spune că în pe timp de secetă, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel.

El a trăit în Regatul de Nord al Israelului, care la acel moment se afla sub domnia regelui Ahab.

În tradiția populară se mai spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși. 

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a avea parte de sănătate și noroc!

Mai mult, în ajunul zilei, când este sărbătorit  Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Astfel, dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

În trecut, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele pentru vrăji şi farmece.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De Sfântul Ilie, femeile, aducea busuioc la biserică, pentru a fi sfințit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenușa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea? Tradiții și obiceiuri importante!

În această zi, se duc mere la biserică și se dau de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, deoarece până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

Sf. Ilie 2023.

Sf. Ilie 2023. Tradiția de mult uitată de creștini! Ce nu se face în această zi?

Sf. Ilie 2023. Ce nu se face în această zi? 

De Sfântul Ilie nu este indicat să faceți treabă în casă sau în gospodărie. La țară, oamenii nu lucrează pământul de Sfântul Ilie, ca să nu atragă grindina asupra recoltelor.

Pe data de 20 iulie nu este bine să consumi mere. Se spune că cine consumă aceste fructe de Sfântul  Ilie, va atrage grindina mare cât merele asupra gospodăriei sale.

Merele pot fi consumate după ce sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Merele care sunt sfințite în această zi se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.

Citește și: Urări de Sf. Petru și Pavel 2023. Mesaje și felicitări superbe: „De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superbă și un an plin de realizări. La multi ani încununați de succes!”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, cele care sunt nemăritate, se duc noaptea într-un lan de cânepă, se dezbracă de tot și se tăvălesc prin cânepă. Ulterior se îmbracă și se întorc acasă.

Geamurile și ușile nu trebuie să fie lăsate deschise dacă pe 20 iulie este furtuna, pentru că este posibil să se ascundă în casă vreunul dintre diavolii pe care îi urmărește sfântul.

În cazul în care tună în această zi, fructele vor face viermi, iar alunele vor fi seci.

De Sfântul Ilie, care reprezintă mijlocul verii pastorale, ciobanii coboară în sate, pentru prima dată după ce au plecat cu oile la stână.

Citește și: Sf. Petru și Pavel data 2023. Este sărbătoare mare pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si