Într-o convorbire telefonică avută miercuri, cei doi înalţi oficiali ai SUA și UE "au subliniat, de asemenea, importanţa utilizării canalelor diplomatice şi a forurilor internaţional e şi regionale relevante, precum OSCE, pentru a face faţă acestor provocări", potrivit comunicatului.

Citeste si: Vladimir Putin promite Occidentului un răspuns "militar şi tehnic"

Americanii dau asigurări că nu negociază cu Rusia peste capul Europei

Blinken şi Borrell "au subliniat necesitatea unei acţiuni coordonate pentru a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au reafirmat că orice nouă agresiune militară rusă împotriva Ucrainei ar avea consecinţe grave" pentru Rusia, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al secretarului de stat american Ned Price.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles cu Ursula von der Leyen, Charles Michael și Jens Stoltenberg

Adjuncta secretarului de stat al SUA pentru Europa, Karen Donfried, care a declarat marţi că se aşteaptă ca dialogul să înceapă în ianuarie, a asigurat deja că nu va exista "nicio discuţie despre securitatea europeană fără europeni". "Am spus clar că vom face asta cu Alianţa" Nord-Atlantică, a declarat ea.  

Citeste si: NATO va discuta săptămâna viitoare propunerile Rusiei privind garanţiile de securitate

Vladimir Putin își dorește negociere directă cu SUA

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin pare să îşi dorească o discuţie faţă în faţă cu SUA. Karen Donfried a avertizat, de asemenea, Moscova că unele din cererile sale sunt inacceptabile.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat că se aşteaptă ca primele discuţii Rusia-SUA şi Rusia-NATO privind garanţiile de securitate cerute de Moscova pe fondul crizei ucrainene să aibă loc în luna ianuarie.

Citeste si: Profeția Babei Vanga: „Nimeni nu poate opri Rusia.” Ce a spus despre anul 2022

Rusia a prezentat săptămâna trecută două proiecte de tratate, unul destinat SUA şi celălalt NATO, care conţin solicitările sale în scopul ajungerii la o reducere a tensiunilor geopolitice.

Acestea interzic extinderea NATO, în special către Ucraina, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi în fostele ţări sovietice fără a impune Rusiei măsuri similare.

Citeste si: Răspunsul NATO pentru Rusia: Mai multe trupe aliate în România!

Josep Borrell declarase mai devreme în cursul zilei de miercuri disponibilitatea UE de a coopera "cu SUA şi NATO pentru a se asigura că interesele sale sunt reprezentate în orice posibilă discuţie cu Rusia privind securitatea europeană"."Astăzi, securitatea Europei este ameninţată', a spus el.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Occidentalii acuză Rusia de tendinţe agresive, după ce Moscova a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la UE: "Rusia nu plănuieşte un atac împotriva Ucrainei" 

Rusia nu pregăteşte o invazie militară a Ucrainei, a declarat joi ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, după ce Moscova a trezit îngrijorări în Occident prin masarea de trupe în apropierea graniţei cu Ucraina, informează Agerpres.

Vladimir Cijov a declarat într-un interviu pentru ziarul german Die Welt că Rusia doreşte să îi sprijine pe vorbitorii de limbă rusă şi pe compatrioţii care trăiesc în alte ţări, dar a adăugat că Moscova nu a spus niciodată că vrea să folosească mijloace militare în acest scop.

"Rusia nu plănuieşte un atac împotriva niciunei ţări. Pot să vă asigur că trupele ruse nu se pregătesc în prezent pentru o invazie a Ucrainei" a mai spus Cijov.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si