Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta(OUG) 31/2013 pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei/tona, care mai degraba este o penalitate prin care se urmareste reducerea deseurilor depozitate.

Potrvit expertilor din piata, aceasta taxa trebuia introdusa in urma cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an pana la care UE mai permite Romaniei sa prelungeasca termenul.

Insa analistii sunt sceptici in ceea ce priveste implementarea acestei masuri.

“Suntem in situatia in care statul roman a implementat un sistem de management integrat al deseurilor, care pentru o perioada de timp nu poate fi modificat prin masuri care sa conduca la reducerea depozitarii deseurilor, iar pe de alta parte tot statul roman impune o taxa a carei scop este de a diminua cantitatea de deseuri de la depozitare”, a explicat avocatul Catalin Giscan.

Specialistii avertizeaza ca aceste doua politici nu au fost corelate astfel incat sa existe instrumente care sa le permita operatorilor si autoritatilor locale diminuarea cantitatii de deseuri depozitate, iar pe termen scurt taxa nu poate rezolva problema cantitatilor mari de deseuri depozitate fara a fi urmata de politici eficiente de reducere a producerii deseurilor si incurajarea reciclarii la utilizator.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Totusi, un prim efect va fi cresterea taxelor de salubritate platite de populatie si de firme in urmatorii ani, insa lipsa de claritate a legislatieui ar putea genera litigii in instante.

“Vor aparea probleme care vor fi generate de aceasta taxa. Acum sunt practicate tarife foarte clare, care sunt determinate in urma unor licitatii, pe baza unor reguli foarte clar stabilite contractual, iar prin interventia acestei taxe, in cazul in care obligatia platii acestei taxe revine administratorului, in structura tarifului intervine o modificare a costurilor care presupune proceduri de modificare a structurii tarifului respectiv, care de

asemenea pot genera foarte multe dezbateri, ajungandu-se pana la litigii in instanta de judecata, intre operatorii de salubrizare si administratiile locale si care daca se prelungesc pot sa conduca efectiv la falimentul operatorilor administratori de depozite”, a spus Giscan.

Potrivit avocatului, legea are si alte hibe, precum faptul ca nu se stabileste clar cine este cel care va plati aceasta taxa.

„Exista o singura prevedere in aceasta ordonata, care stabileste ca taxa respectiva este datorata de proprietarii depozitelor sau de administratorii acestora. In Romania proprietarii depozitelor sunt Consiliile Judetene si cateva sunt realizate in parteneriar public-privat. In situatia in care tot serviciul de salubrizare este finantat prin taxe colectate de autoritatile publice de la populatie, atunci aceasta taxa se va majora cu taxa de depozitare, dar in situatia tarifelor incasate de la utilizator de catre operatori de fluxul deseurilor, va fi un pic mai dificil din cauza procedurilor de modificare a structurii tarifelor”, a precizat avocatul.

Masura care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalitati impovaratoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.

“O astfel de masura trebuia sa fie pregatita prin masuri administrative la nivel central care sa incurajeze proprietarul depozitului, administratorul acestuia dar si operatorii de colectare si utilizatorii sa apeleze la tehnologii care sa conduca la diminuarea cantitatii de deseuri destinate depozitarii.

Dar astfel de masuri ar conduce la o alta anomalie, respectiv interventia brutala a statului in fluxul economic al serviciului de salubrizare care a fost stabilit pe baze contractuale, interventie care aduce prejudicii mari operatorilor cu care autoritatile locale au incheiat contracte de delegare”, a completat avocatul Catalin Giscan.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Deja, unele primarii au inceput sa transfere taxa in seama contribuabililor. Primarul din Braila a anuntat ca de anul viitor brailenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei in plus pentru taxa de salubritate.

Daca in 2015, cand a fost instituita aceasta taxa in Braila, cetatenii au platit 84 lei/persoana anual, iar in 2016 – 85,8 lei/persoana/an, de la anul taxa va creste la 132 lei/persoana/an.

Sursa: News.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si