Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște. Delicioase și simplu de făcut!
Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște. Desertul care nu lipsește de pe masa românilor de Paște este tradiționala pască. Fie ea cu brânză sau smântână, cu ciocolată sau vanilie, pasca rămâne desertul specific acestei sărbători.
Author: Laura Macovei vineri 07 aprilie 2023 , 13:16
Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște. Deși pasca rămâne cel mai cunoscut desert al Paștelui, gospodinele pregătesc mai multe dulciuri cu ocazia acestei sărbători. Pe lângă acest desert, avem pentru tine alte două rețete de prăjituri delicioase pentru masa de Paște.
Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște
Pasca cu ciocolată
Ingrediente:
300 g de aluat de cozonac
250 g ciocolata neagra cu minimum 50% cacao
250 g mascarpone sau o smantana de casa foarte groasa
Se întinde aluatul până devine foarte subtire, apoi se pune in tava unsa cu unt. Se niveleaza bine si se taie surplusul.
Între timp se pregătește crema de ciocolata.
Intr-un vas se pun untul, mascarpone si ciocolata rupta bucati si apoi se pun pe foc, la topit. Se amesteca pana cand ciocolata este topita complet.
Acum se adauga zaharul, coniacul si galbenusurile si se amesteca bine, apoi se adauga si amidonul cernut si se amesteca.
Se toarna crema in forma cu aluat si marginile se ruleaza spre interior sau se face un model, dupa preferinte.
Se mai lasa in forma sa mai cresca, aproximativ 20 de min, se ung marginile cu ou batut si se baga la cuptor. Se coace la foc mediu, 175-180 de grade Celsius.
Dupa 40 de minute se verifica, se face proba cu scobitoarea. Se lasa pasca la racit, apoi se baga in frigider cel putin 1 ora, ca sa se intareasca bine crema. Se taie felii si se savureaza.
Se poate decora deasupra cu fructe confiate, migdale, nuci, alune, dupa preferinta si imaginatie. Poftă bună!
Prăjitura șah-mat
Ingrediente:
250 ml frişcă lichidă
1 praf sare
100 ml frişcă lichidă
1 pahar mic cremă de ciocolată
1 fiolă esenţă de vanilie
3 linguri cacao
180 g făină
180 g zahăr pudră
6 ouă
decoraţiuni de ciocolată
Mod de preparare:
Se mixează gălbenuşurile cu zahărul şi, după ce se albeşte crema, se adaugă făina. Se adaugă un praf de sare. Se separă în două părţi egale amestecul, într-una se pune vanilie şi în cealată se adaugă cacao. Se toarnă cele două amestecuri în două forme de chec unse şi tapetate cu făină. Se coc 15 minute şi se lasă la răcit.
Unul dintre checuri se unge cu crema de ciocolată amestecată cu frișcă lichidă fierbinte şi deasupra lui se aşază al doilea chec. Se presează puţin şi se dau la rece pentru 15 minute. După acest timp, se taie trei benzi pe lungime şi se aşază pe o tavă, alternându-le pentru a forma tabla de şah. Se dau la rece 30 de minute.
Se bate frişca şi se îmbracă prăjitura şi se dă din nou la rece pentru două ore.
Se servesc cu decorațiuni-grilaj de ciocolată.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie se sfarama biscuiții Oreo. Adaugă untul topit și zahărul și amestecă bine până la omogenizare. Cu ajutorul unei linguri, tapetează o tavă cu blatul mai devreme obținut. Dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute și apucă-te de umplutură.
Bate mascarpone-ul și zahărul până se omogenizează. Dă deoparte. Bate smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră până se întărește. Încorporează treptat crema de brânză peste frișcă cu ajutorul unei spatule.
Amestecă ușor și cu mișcări largi până la omogenizare. Tot cu spatula, încorporează și biscuiții Oreo sfărâmați.Toarnă umplutura peste crusta din congelator. Dacă vrei, poți decora cu extra biscuiți sau fructe proaspete. Dă totul la frigider pentru cel puțin 4 ore înainte de servire.