Ultima zi de iarnă.  Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt sărbătoriți pe 29 februarie în anii bisecți sau pe 28 februarie în anii nebisecți.

Sfinții prăznuiți pe 28 februarie 

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360. A fost cucerit încă de mic de viață monahală. La vârsta de 17 ani a plecat în Palestina alături de prietenul lui Gherman. Vor

sta împreună timp de doi ani la o mănăstire din Betleem unde cunosc adevărata viață monahală.

Stau împreună la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gura de Aur. Când au văzut curățenia sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotonește diacon pe Casian și preot pe Gherman, în funcție de vârsta lor. Alături de acesta, Casian va desăvârși pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan”.

Citește și: Calendar ortodox 23 februarie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi în Biserica Ortodoxă?

În anul 405, cei doi merg împreună la Roma, în încercarea de a apăra pe Sfântul Ioan Gura de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în 404 a fost exilat pentru a doua oară. Se spune că la Roma, Gherman a s-a stins din viață. Ajuns preot, Casian merge la Marsilia și în anul 415, devine întemeietorul a doua mănăstiri: o destinație bărbaților și alta pentru femei.

Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se spune că s-a stins din viață în jurul anului 435, imediat fiind cinstit ca sfânt, inițial în Marsilia și în sudul Franței, pe data de 23 februarie.

Tradiții pentru 28 februarie 2023

Ultima zi de iarnă: Tradiții pentru 28 februarie 2023

Ultima zi de iarnă: Tradiții pentru 28 februarie 2023

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pomenirea sfântului Apostol Onisim;

Pomenirea părintelui nostru Eusebiu;

Pomenirea sfântului mucenic Maior, care, bătut fiind, s-a săvârșit;

Pomenirea Cuviosului Pafnutie.

Pomenirea Cuviosului Pafnutie si Eufrosinia

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta pe TikTok”- radioimpuls.ro

În ultima zi a lunii februarie si cea dintâi zi a lui martie, în Spania, tinerii „marceros”, sau „cântăreții de serenade ai lui martie”, colinda străzile, dând glas unor cântece de dragoste dedicate iubitele lor, și cerând daruri de mâncare și dulciuri, cu ocazia venirii primăverii.

Citește și: EXCLUSIV: Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2023./ ”Cine nu își găsește pereche în ziua de Dragobete va fi singur tot anul până la Dragobetele care vine”

Cuvântul „Marzas” se refera atât la cântecele tradiționale interpretate de ei, cât si la darurile pe care le primesc. Se crede ca acest obicei străvechi își are originea în ritualurile păgâne de sărbătorire a sfârșitului iernii. 

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si