Close sidebar
Close sidebar

Un asteroid de mărimea unui vas de croazieră se îndreaptă glonț către Pământ. Misiunea de salvare planetară Ramses, trimisă să-l intercepteze

Un asteroid de aproximativ 375 de metri lungime se îndreaptă către Pământ și va trece la o mică distanță de Terra. O astfel de apropiere a unui asteroid de mare dimensiune are loc doar o dată la 5.000 - 10.000 de ani, spun oamenii de știință.

Sorin Negru,

Agenția Spațială Europeană a lansat misiunea Ramses

[Sursa foto: X / ESA]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În încercarea de a ne asigura că nu avem același destin ca dinozaurii, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat astăzi începutul lucrărilor la o nouă misiune îndrăzneață de apărare planetară, informează BBC News. 

Sonda spațială Ramses trimisă de ESA va ajunge la Apophis cu două luni înainte de cel mai apropiat punct de apropiere pentru a monitoriza modificările fizice ale asteroidului datorate forțelor gravitaționale ale Pământului.

Când începe misiunea Ramses

Misiunea Ramses va fi lansată în aprilie 2028 pentru a-și asigura sosirea la Apophis până în februarie 2029.

Obiectivul misiunii este să observe și să studieze modul în care gravitația Pământului afectează Apophis, provocând potențial alunecări de teren și dezvăluind material nou de sub suprafața asteroidului.

Patrick Michel, director de cercetare la CNRS la Observatoire de la Côte d'Azur, a subliniat importanţa acestei misiuni, spunând: „Sunt încă atât de multe de învăţat despre asteroizi.

Până acum, a trebuit să călătorim departe în Sistemul Solar pentru a-i studia”.

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță furtuni și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 13 septembrie 2024- kanald.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

„Pentru prima dată, natura ne aduce unul aproape și va conduce experimentul în sine. Tot ce trebuie să facem este să vedem cum Apophis este transformat de forțele puternice ale gravitației”, a adăugat el.

Ce speră să afle astronomii despre asteroidul Apophis 

Folosind o suită de instrumente științifice, Ramses va cerceta îndeapropae Apophis, analizându-i forma, suprafața, orbita, rotația și multe altele.

Aceste date vor fi centralizate de oamenii de știință care speră să înțeleagă compoziția, structura asteroizilor și cum să devieze asteroizii potențial periculoși în viitor.

Cercetătorii se așteaptă ca forțele de maree ale Pământului să modifice starea de rotație a asteroidului. Acestea pot declanșa cutremure și alunecări de teren pe suprafața rocii stelare, potrivit BBC.

Oamenii de știință speră că prezența lui Ramses va oferi o imagine detaliată „înainte și după” a modului în care Apophis este afectat de întâlnirea apropiată cu Pământul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI