Michael Collins, în vârstă de 90 de ani, făcea parte din echipajul de trei membri de pe Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman pe Lună, din anul 1969. Spre deosebire de Neil Armstrong și Buzz Aldrin, Michael Collins nu a pășit niciodată pe Lună, potrivit NPR.com.

Citeste si: VIDEO- Certificatul european de vaccinare, adoptat de către Parlament

Michael Collins, supranumit „astronautul uitat”

Micheal Collins a rămas în rachetă și a pilotat modulul de comandă în timp ce se învârtea în jurul satelitului natural al Pământului. Din această cauză, Collins este adesea numit „astronautul uitat”.

Când Neil Armstrong a pășit prima dată pe lună și a rostit faimoasa frază, „Houston, aici Tranquility Base, Vulturul a aterizat”, Collins era pe orbită, la 60 de mile deasupra, la fel de ocupat și la fel de entuziasmat, spunând echipei de la NASA că asculta comunicările cu tovarășii săi și a fost „fantastic”.

Aldrin și Armstrong au stat pe suprafața lunară puțin sub 22 de ore. Întreaga lume era cu ochii pe ei. În tot acest timp, Collins înconjura luna. Privind în jos către peisajul steril lunar și văzând înapoi și Pământul. „Lucrul de care îmi amintesc cel mai intens este vederea planetei Pământ de la mare distanță”, a spus el mai târziu. "Mic. Foarte strălucitor. Albastru și alb. Strălucitor. Frumos.

Senin și fragil"

Citeste si: Adevărul despre decesele COVID-19 din România. Noul ministru al Sănătății îi dă dreptate lui Vlad Voiculescu

"Cel mai singur om din lume"

Pe măsură ce orbita în jurul lunii, Michael Collins putea vorbi cu controlorii de zbor de pe Terra jumătate din timp, dar când era în partea din spate a lunii, era complet tăiată comunicare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Din cauza acestei părți a misiunii, unii l-au numit "cel mai singuratic om din lume". După cum și-a amintit într-un interviu NPR din 2016, nu s-a gândit la asta în felul acesta. El a spus: „Faptul că am fost... lipsit de comunicări, mai degrabă decât a fi o teamă, asta a fost o bucurie, deoarece am putut să scap de Controlul Misiunii o vreme”

„Este păcat că atunci când oamenii sunt întrebați: Poți numi echipajul Apollo 11? Mike Collins este în mod normal numele care nu le vine în minte", a declarat Francis French, istoric spațial și autor al multor cărți despre programul spațial.

„Pentru că în multe privințe el a fost piatra de temelie a misiunii. El a fost cel care a știut cu adevărat să piloteze solo nava spațială (singura persoană care a zburat un solo de navă spațială în întreaga misiune) și singurul care i-a putut duce pe toți trei acasă",  mai spus autorul american.

Carieră politică după cea spațială

În ciuda vârstei sale, Michael Collins a rămas în ultimii ani cel mai activ veteran al misiunii Apollo şi cel mai poetic pentru că şi-a evocat amintirile sale de pe Lună.

Născut la 31 octombrie 1930, la Roma, dintr-un tată diplomat, Michael Collins a devenit pilot de încercare al armatei americane.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În anii 1960, a acumulat multe ore de zbor în spaţiu în special în timpul misiunilor Gemini. Singurul membru al echipajului Apollo 11 care nu a păşit pe satelitul Pământului, spunea că nu a păstrat nicio frustrare.

La fel ca Aldrin şi Armstrong, Collins a părăsit rapid NASA după întoarcerea pe Pământ şi a avut o bogată carieră politică. A fost numit secretar de Stat adjunct pentru Afaceri publice de preşedintele Richard Nixon, apoi a coordonat construirea Muzeului Aerului de la Washington, asumându-şi funcţia de preşedinte (1971-1978).

A devenit consultant şi a scris lucrări despre aventuri spaţiale. A murit în mijlocul familiei la vârsta de 90 de ani, fiind bolnav de cancer.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si