Aceste imagini sunt din timpul unui flagrant realizat in Capitala de catre procurorii DIICOT. 4 cetateni romani au fost incatusati in timp ce intentionau sa vanda o baza de date cu nu mai putin de 9.000 de nume de afaceristi rusi. Oamenii, potenti financiar, au avut incredere ca datele lor sunt in perfecta siguranta la o firma din Cipru.

Surpriza, insa: unul dintre angajati, un roman, le-a furat pe toate si a crezut ca se imbogateste. Din fericire, a fost prins. Altii fac averi in continuare.

Ce deranjeaza cu adevarat cel mai tare este faptul ca datele noastre personale sunt scoase la mezat, la propriu, pe Internet. Pe tot felul de site-uri se vand cu zecile de mii. Detalii, precum numele si prenumele, email-ul, telefonul, orasul, pana si calculatorul de la care ne-am inscris, de exemplu, pe un anumit site. Sunt scoase la vanzare pentru un pret, evident, derizoriu: 30 de bani per bucata."

Dar, daca facem un calcul simplu, vanzatorul ar castiga peste 3.000 de euro. Ce-i drept, chiar cu acordul nostru, uneori, pentru ca alegem sa "semnam ca primarul".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: DIICOT cere arestarea preventivă a fraților Tate. Sunt acuzați că au obținut milioane de dolari din exploatarea unor minore- antena3.ro

In alte cazuri, mai grave, vanzatorii nu se obosesc sa obtina aceste acorduri. Iau pur si simplu datele private. Aici nu mai  e vina noastra, ci a legislatiei si a autoritatilor, care ar trebui sa monitorizeze astfel de practici.

Marius Coltuc: "Ei se opresc undeva la aplicarea unor sanctiuni, dar nu se rezolva problema daca tu ai fost prejudiciat. Cea mai mare amenda a fost luata de firma.. 

fost undeva la 20.000 de lei."

O nimica toata, pentru ca astfel de informatii personale par nelimitate. Gresit, spun juristii. Chiar singuri ne aruncam in gura lupului, din momentul in care, de exemplu, ne inscriem pe un site de socializare.

Marius Coltuc, avocat: "Daca ai o adresa de mail care este publica nu poti sa reclami faptul ca a fost folosita in alte scopuri."

Totusi, putem fi mult mai atenti cand alegem sa ne divulgam singuri datele personale. Cititi cu multa atentie fiecare rand si nu semnati daca nu sunteti de acord ca informatiile private sa fie folosite in scopuri nespecificate. Riscati sa fiti bombardati cu mailuri, telefoane sau mesaje nedorite.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si