„În perioada 8-15 martie, rata de infectare în școli a fost jumătate față de perioada precedentă, 1-10 martie, respectiv în total am avut 181 de infectări în perioada 8-15 martie, față de 376 de infectări în perioada anterioară, în cazul elevilor și, de asemenea, puțin peste 300 în rândul personalului din învățământ, față de 545 în perioada anterioară”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni TV.

Întrebat dacă înjumătățirea cazurilor de infectare cu Sars-CoV-2 poate fi explicată prin faptul că multe școli s-au închis, ministrul a afirmat că în ultima săptămână au fost închise doar 216 clase din

totalul de 136.000 în România.

„În școli, rata de infectare este mult sub media națională, școala nu te îmbolnăvește. Beneficiile educației sunt mai mari decât riscurile. Atâta vreme cât riscurile nu pot fi eliminate, trebuie gestionate”, a mai spus ministrul.

Rata de infectare din școli a scăzut

5.000 de teste rapide au fost efectuate în școli

Sorin Cîmpeanu a precizat că, de la redeschiderea școlilor, în țară au fost efectuate doar 5.000 de teste rapide.

„Testarea antigen rapidă în școli a mers foarte prost”, a mai declarat oficialul din Guvern.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Sorin Cîmpeanu, verficări la o şcoală unde un învăţător este acuzat că abuzează verbal copiii

”Din ultima raportare a Ministerului Sănătăţii reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste. Infim. Teste antigen rapide. Sigur că aceste cazuri de elevi depistaţi pozitiv sunt urmare a unei testări PCR, testare care s-a făcut fie de către DSP, fie în funcţie de opţiunea părinţilor prin entităţi private.

Sunt rezultatele unor testări PCR. Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni TV, marţi seară.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că nu există suficient personal medical în şcoli, să facă aceste teste, dar şi că unii prinţi nu sunt de acord cu testarea rapidă antigen existentă în unităţile de învăţământ.

”În mod clar, nu a existat personal medical, nu a existat disponibilitate probabil atât de mare din partea personalului medical existent, acolo unde există. Am spus-o de fiecare dată, mai puţin de una din cinci şcoli au cabinete medicale şcolare.

Citeste si: Numărul şcolilor cu ore online din cauza cazurilor de COVID, în creştere

Testele antigen rapide, considerate invazive de părinți

Aceste teste antigen rapide au fost considerate de unii părinţi invaziv e şi de aceea  soluţia unor teste rapide non invazive pe bază de salivă, cred că sunt o soluţie mult mai bună, acceptată de părinţi pe de-o parte şi pe de altă parte nu necesită personal medical pentru administrare. Ele pot fi şi autoadministrate. Vedem şi cazurile din şcolile din Franţa, Austria şi alte state. Testarea  rapidă non invazivă cred că este o soluţie bună”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Acesta a adăugat că înţelege reticienţa părinţilor în ceea ce privește testarea rapidă a copiilor în școli.

”Acum nu există (aceste teste non invazive -n.r.), sunt doar acele teste cu beţişorul care... Eu cred că am făcut vreo 50 de astfel de teste, dar e o alegere personală care trebuie respectată. Şi eu dacă aş fi avut copil de 7-8 ani, poate aş fi avut rezerve faţă de testarea acesta. Pot să înşeleg reticienţa unor părinţi vizavi de testarea în acest fel”, a declarat ministrul Educaţiei.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si