Zelenski: ”Dacă Ucraina cade”, Rusia se va afla ”la fronterele unor state NATO”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskl se declară, într-un interviu acordat Reuters, ”foarte recunoascător” omologului său american Joe Biden şi liderilor ONU, însă apreciază că aceştia nu l-au ”auzit”.

Citeste si: România se mobilizează pentru a-i ajuta pe ucraineni. Un nou transport cu ajutoare a plecat astăzi spre Ucraina

”Este important să se ştie că, dacă Ucraina cade, toate aceste trupe se vor afla la frontiere ale unor membri NATO, ale Lituaniei, Poloniei”, declară Zelenski.

”Şi va exista aceeaşi problemă acolo şi va avea loc o a doua serie de teste, pentru că vor exista, de asemenea, provocări”, avertizează Zelenski.

Rușii continuă atacurile în mai multe orașe din Ucraina

Între timp, rușii au atacat cu rachete și au bombardat masiv mai multe localități. Turcia se alătură sancțiunilor internționale și închide strâmtoarea Bosfor, pentru navele militare.

Sirenele au răsunat din nou, în mai multe oraşe ucrainene, în a şasea zi de război. Potrivit The Kiev Independent, alarmele au pornit  la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin iar locuitorii au fost  sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

”Trebuie să oprim agresorul” rus ”cât mai repede”, afirmă Zelenski după o convorbire la telefon cu Biden

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi la ”oprirea agresorului” rus ”cât mairepede”, într-o convorbire la telefon cu omologul său american Joe Biden, relatează AFP.

Zelenski, ”mesaj pentru lume” după bombardarea zonei în care a avut loc masacrul de la Babi Yar: Ce rost are să spui ”niciodată din nou” pentru 80 de ani, dacă lumea tace când o bombă cade în acelaşi loc?

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj ”pentru lume”.  

”Ce rost are să spui «niciodată din nou» timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babin Yar? Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă...”, a scris, marţi seară, într-un mesaj pe Twitter, preşedintele Zelenski.

Turnul televiziunii din Kiev, bombardat de forţe ruse

Turnul televiziunii ucrainene din Kiev a fost bombardat de forţe ruse marţi, în a şasea zi de război, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) a interzis canalele ruseşti RT ş Sputnik, relatează AFP.

Citeste si: Cum resimt rușii efectele sancțiunilor economice. Dobânzile sunt uriașe

Armata rusă a cerut marţi civililor să evacueze zone din apropierea unor infrastructuri care aparţin servciilor de securitate ucrainene (SBU), la Kiev, pe care a anunţat că urmează să le atace aerian.

Bombardamentele continuă la Harkov

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite, marţi, în Ucraina, într-un atac aerian vizând o zonă rezidenţială în oraşul Harkov (est), luat cu asalt de către forţe ruse, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

”Opt persoane au fost ucise, şase au fost rănite, iar 38 de persoane au fost salvate” în urma unui ”atac aerian”, anunţă pe Facebook Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

Război în Ucraina. Noi atacuri, negocieri fără succes

În Harkov, al doilea oraș că mărime din Ucraina, cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, au avut loc mai multe explozii. Pe paginile de socializare, preluate de Associated Press, rachete au căzut în mai multe zone. Autoritățile au anunțat că cel puțin 7 oameni au fost uciși.

Armata rusă și-a continuat ofensivă. Un convoi cu sute de blindate, tancuri, artilerie care se întinde pe 70 de kilometri a fost surprins pe imagini din satelit, spre centrul capitalei ucrainene Kiev.

În ultimele ore, mai multe orașe au fost atacate cu rachete și bombardate masiv. În Cernihiv, cel puțin 16 oameni au fost răniți, după ce un supermarket a fost bombardat.

Citeste si: Povestea Mariei, ucraineanca care a fugit de război în România cu un copil de mână și unul în pântece. A luat cu ea doar un rucsac și câinele familiei

In orașul Harkov, atacurile cu rachetă au ucis oameni nevinovați, inclusiv copii.

Atacurile rușilor au venit la scurt timp după ce negocierile ruso-ucrainene de ieri s-au încheiat fără rezultat. Delegația ucraineană a cerut ca rușii să-și retragă toate trupele din țară și să înceteze imediat focul.

Vladimir Medinski, negociatorul-șef rus: „Discuțiile cu partea ucraineană care au durat aproximativ cinci ore s-au încheiat. Am găsit câteva puncte asupra cărora să avem o poziție reciprocă. Și, cel mai important, am convenit să continuăm procesul de negociere.”

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Următoarea rundă de negocieri va avea loc la granița dintre Polonia și Belarus.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Citeste si: Cine sunt oligarhii din jurul lui Vladimir Putin și de ce sunt importanți pentru liderul de la Kremlin

Ca răspuns imediat, preşedinţii a opt țări din Europa Centrală şi de Est au cerut statelor membre UE să acorde urgent Ucrainei statutul de ţară candidată la UE şi să deschidă discuţiile de aderare. România nu se numără printre aceste state.

Totodată, Elveția a anunțat adoptarea de sancțiuni împotriva tuturor rușilor implicați în invazia Ucrainei, prin înghețarea imediată a activelor.

Citeste si: Informații de ultimă oră din Belarus. Țara nu se va alătura Rusiei în operațiunile din Ucraina

Turcia a anunțat că interzice trecerea navelor de război prin Bosfor şi Dardanele

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Am decis să ne folosim de autoritatea dată nouă prin prerogativele Convenției de la Montreux privind traficul maritim în strâmtori pentru a preveni escalarea conflictului.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si