Bananierul are cinci metri înălțime și chiar dacă ne-am aștepta să-l vedem la tropice, crește falnic în curtea unui bărbat din Oradea. Simuț Crăciun l-a plantat sub ștreașina casei când nu măsura mai mult de 30 de centimetri.

"N-am mâncat banane de la el, deși face banane, dar după calculele mele ar trebui să producă 65 – 70 de kilograme de banane", spune bărbatul.

Bananierii cresc în vestul țării, dar fructele nu se coc

Planta tropicală din curtea orădeanului nu face fructe.

Citeste si: Acesta este cel mai toxic fruct de pe piață! Are un nivel uriaș de pesticide

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

În schimb, atrage privirile trecătorilor și ține umbră.
"Din puiii lui am dat și la vecinul din partea stângă, și la vecinul din partea dreaptă, toți vecinii au bananier. Acum așteptăm să facem rost de o maimuță să culeagă banane", glumește crescătorul.
Bananierii nu mai sunt o raritate.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi murături dacă suferiţi de aceste boli!

Simona are în grădina pensiunii pe care o administrează bananieri înalți de șase, șapte metri și din sera proprie vinde aproximativ 50 de exemplare pe sezon. Plantele tropicale fac fructe, dar nu prea se coc la noi.

Bananierii au nevoie de căldură multă să crească

Bananierii preferă locuri însorite sau parţial umbroase şi soluri acide, bogate în humus, bine drenate. Specialiștii spun că Musa Basjoo este o specie japoneză care poate fi aclimatizată cu ușurință la noi. Crește rapid, are frunze enorme și cu siguranță transformă grădina într-o oază mediteraneană luxuriantă.

Citeste si: Multă lume nu știe, însă acest fruct are de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele!

"Bineînțeles căldură. Mai ales în primii ani îi trebuie căldură. Dar s-a adaptat foarte bine la clima de la noi, cum ați văzut în curte, le merge foarte bine", explică Simona Ardelean, crescător.
Un bananier înalt de un metru se vinde cu 100 de lei, iar unul de doi ani, de patru metri înălțime costă 500 de lei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si