În viaţa oricărui cuplu pot exista momente de răscruce. Specialiștii au încercat să descopere un tipar în timp şi astfel au ajuns la concluzia că în anii 3, 7, 10 şi 15 de relaţie există anumite praguri critice. Se aplică această teorie oricărei relaţii? Colega mea, Mădălina Bichir, a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei și iată ce a aflat despre aceste momente ale unei relații, a

transmis Cristina Dorobanțu.

Pragurile critice în relația de cuplu

- Auzim des că dragostea durează trei ani. Cât de adevărat este? Ce se întâmplă când ajungem la acest prag și după ce trecem de el?

"Nouă oamenilor ne place să ne folosim creierul după criteriile pragului. Se spune ca dragostea durează doar trei ani. Cert e că într-adevăr nu durează o veșnicie în forma ei inițială, uneori se transformă în atașament, uneori se transformă în ură, peste luni sau ani și asta pentru că vorbim despre o pasiune care consumă multă energie emoțională și nu are cum să dureze așa mult pentru că am obosi", a declarat Cristian Andrei, psiholog.

- Unul dintre orizonturi poate fi la trei ani. De ce?

"Pentru că, de obicei, este vorba despre o perioadă de adaptare, apoi de familiaritate, apoi survine monotonia și atâtea luni de zile îți sunt necesare să parcurgi toate stadiile", a declarat Cristian Andrei, psiholog.

- Mai există și alte praguri la care apare aceasta monotonie? 7, 10, 15 ani?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Următorul prag după cel de aproximativ 3 ani în care apare monotonia este pragul în care unul dintre cei doi parteneri se dezvoltă, adică el începe să aibă mai mulți bani, mai mulți prienei, mai mult succes.

Un altfel de a gândi, se maturizează și apoi bineînțeles ca îi rămâne mic celalalt partener și tinde să se desprindă de acest om. Sunt cupluri care înainte de 3 ani, după 6-9 luni, un an, află că ai fost cu nu știu cine, nu i-ai spus că ai făcut nu știu ce și atunci se schimbă încrederea în celălalt sau cealaltă și astfel trebuie să fim atenți încă de la început cum administrăm aceste aspecte", a declarat Cristian Andrei, psiholog.

- Dacă unul dintre parteneri este mai realizat decât celălalt se mai poate găsi un echilibru? Dacă unul dintre parteneri nu poate ține pasul.

"De multe ori tendința naturală este să se găsească un echilibru dacă cel care a rămas în urmă face o psihoterapie, are convorbiri cu prieteni și rude își dă seama că trebuie să facă ceva cu propria persoană nu să îi reproșeze celuilalt. Da, se poate rezolva. Dar de multe ori, din păcate, intervenția celor din jur funcționează invers. Ți se spune că este fraier sau uite ai o relație toxică, tu meriți mai mult, fără să se pună problema acestei dezvoltări", a declarat Cristian Andrei, psiholog.

- Există vreun prag la care putem spune gata, ne-am securizat relația? De aici mai departe nu se mai poate să ne despărțim?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Uneori necazurile de viață realizează un astfel de dezirat. Dar îți poți dori necazuri de viață ca să te unești cu celălalt? De exemplu el își dă seama ca are o boală cronica sau că i-au scăzut din capacitățile în intimitate sau ea își dă seama că a căpătat niște riduri și apar aceste vulnerabilități. Te gândești că te mulțumești cu această persoană, că e bine că o ai pentru că iată, îți este alături în astfel de momente dificile. Dar dacă el sau ea observă că poate să aibă succes, că este apreciat din nou sau s-a ivit ceva pozitiv în propria viață, se reactivează și începe să caute altceva. Aceste praguri sunt doar niște convenții în mintea oamenilor la nivel social. Dar vestea bună este că noi pe fiecare dintre el îl putem preveni și putem să facem ca viața noastră să fie continuă lângă cealaltă persoana dacă știm cum să ne cunoaștem pe noi, cum să construim încrederea, cum să ne dezvoltăm și toate pragurile vor fi doar niște trepte în viață", a declarat Cristian Andrei, psiholog.

Citește și: VIDEO- „La Psiholog”. Singur de sărbători: Destin sau alegere


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si