„În loc să se bucure de roadele muncii, românii care ajung la pensionare duc, de fapt, o povară. Veniturile lor sunt prea mici, ca să trăiască de pe o lună pe alta, iar oamenii sunt nevoiți să muncească, prin vecini, cu ziua, ori să ceară ajutor de la copii. Situația este gravă în special la sate, unde bătrânii au lucrat o viață în agricultură”,

a transmis Christian Sabbagh.

Nevoiți să muncească cu ziua la pensie

„Tratamentul, dăm cinci milioane și ceva pe lună, plus ce mai luăm cu bani în mână, și asta este”, a spus o bătrână.
După ce a trudit o viață întreagă, acestă bătrână ne spune că reușește cu greu să-și drămuiască pensia, pentru a-i ajunge de pe o lună pe alta. Nu mai cumpără produse scumpe și în cantități mari, ca pe vremuri, iar poftele trebuie să și le astâmpere.
„Înainte ne duceam și la Constanța, și la mare, peste tot, la munte, la umbră, la una, la alta. Acum nu mai e bănuțul, toate sunt scumpe, nu se mai poate”, a spus femeia.

Citește și: Cine este veterinarul sfâșiat de animale? Bărbatul a fost ucis de ființele pe care le iubea cel mai mult pe lume

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În aceeași situație este și domnul Gheorghe. La cei 73 de ani, este mai harnic decât mulți dintre vecinii săi mai tineri. Îl găsim la poarta unui consătean, care l-a rugat să-i curețe un șanț.

E priceput la toate și are încă multă energie de consumat.
„Am cuget să dau cu sapa, dau. Nu mi-e frică de sapă”, a spus nea Gheorghe.
După 30 de ani de muncă pe șantier și la o balastieră, bătrânul a ajuns să trăiască dintr-o pensie de circa 1.200 de lei, din care trei sferturi se duc pe medicamente și facturi. Acum, la bătrânețe, orice leu câștigat în câteva ore de muncă îi este binevenit.
„Dar ce mi-ajung din lună în lună? Am femeia moartă, ce să-mi ajungă banii din pensie. Ăștia cu curentul ne-au nenorocit”, a mai spus bătrânul.
Cu pensii minime trăiesc mai toți vârstnicii din sat, după o viață de muncă. Banii se duc repede pe facturi și rețete.
Studii făcute pe baza pensiilor mici arată că există mai multe soluții de economisire a banilor, printre care reevaluarea abonamentelor la utilități si restrângerea spațiului de locuit.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si