La ora 16 și 57 de minute, camera de supraveghere montată în parcul din Gherla surprinde reacția îngrozită a trecătorilor. Un bunic care își plimba nepotul a căzut însă nu dă semne că se ridică. Speriați, martorii sună la 112 și în așteptarea echipajului salvator, timpul se scurge periculos. La ora 17 și 6 minute, își fac apariția doi polițiști și odată cu ei, alți trecători se opresc lângă bărbatul în agonie.

Cu toții asistă la scena teribilă:

Zoltan Petrovici- martor: Omul a inceput sa dea deja semne, si-a revenit, a deschis ochii, a inceput sa respire, i-am dat chiar si apa, intre timp a ajuns si nora barbatului cazut, ea a adus un medic cardiolog din localitate, mi-e greu sa redau. Credeti-ma sunt foarte afectat de ceea ce s-a intamplat.

20 de minute mai târziu, când ar fi trebuit să fie în ambulanță, victima se chinuie, tot pe caldarâm. Pentru viața lui, se luptă în zadar fiul și nora ajunși într-un suflet, dar și necunoscuții de pe stradă. Medicul adus de rude încearcă să-l resusciteze pe bietul bunic și când obosește, alții îi iau locul. Tunde Petrovici spune că după alte 10 minute eforturile lor s-au dovedit a fi zadarnice.

Tunde Petrovici- martor: Am incercat sa fac ceva, erau oameni cu care faceam cu schimbul resuscitarea.
Probabil ca daca ajungea la timp in 20 de minute cum e estimativ, atunci puteam sa salvam o viata.

Citeste si: Un bunic a murit într-un parc din Gherla, aşteptând o oră să vină ambulanţa

Când ambulanța ajunge, în sfârșit, e beznă. 50 de minute s-au scurs de la apelul disperat al trecătorilor până la sosirea echipajului medical și, in lipsa ajutorului, bărbatul a decedat.

Durerea familiei cuprinse de suferință s-a transformat, la scurt timp, într-o furie de nestăvilit.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Nepăsarea, neimplicarea și neputința autorităților locale a dus în timp sa nu avem în Gherla o salvare, un medic sau un medicament pe salvare. (...) Tatăl meu a avut puls 41 de minute, i s-au făcut toate procedurile de prim-ajutor, am chemat un medic cardiolog de acasă, soția i-a făcut respirație gură la gură", a declarat fiul îndurerat, într-o postare pe contul de socializare.

Salvarea a venit tocmai de la Cluj-Napoca, deși ar fi trebuit să plece fie de la Serviciul de Ambulanță Gherla, unde a fost redirecționat apelul de ajutor, fie de la Dej, cea mai apropiată localitate, numai că nici într-o parte, nici în cealaltă, n-a existat un echipaj disponibil. Serviciile de urgență care deservesc o populație de 10 000 de oameni au doar doi medici și, la ora fatidică, ambii erau la alte cazuri. Mai mult, nici echipaje cu asistent medical nu s-au găsit.

Emeric Vincze – asistent ambulanta Gherla: Cred ca marea problema e lipsa de personal. Gherla are numai doua echipaje, Dejul doua echipaje, plus SMURD-ul de Dej. De multe ori nu fac fata, fiind solicitari mari, multe sunt nonurgente practic noi suntem tot timpul pe teren.

Citeste si: Maria Cârneci, în doliu. Soțul artistei a murit

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Șeful Serviciului de Ambulanță Cluj susține că a făcut nenumărate adrese către Ministerul Sănătății. Răspunsul n-a venit nici până acum.

Horia Simu- sef serviciu Ambulanta Cluj: Chiar o să revin acum după schimbarea ministrului Sănătății cu adrese de suplimentare, mai ales că Clujul deține 3,74 la sută din total apelurilor pe 112. Ar trebui suplimentate echipajele.

Fostul ministru al Sănătății n-a vrut să comenteze situația care a dus la această tragedie. Nici actualul șef n-a avut vreo poziție publică în acest sens. Rudele bărbatului decedat au de gând să-și caute dreptatea în instanță.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si