Micuțele sportive care vin la clubul ecvestru din comuna Leș, județul Bihor se simt în largul lor atunci când fac acrobații pe cai.

Citește și: VIDEO- Spectacolul cailor pe domeniul Cantacuzino. Peste 150 de cai vor lua parte la competiţii ecvestre dinamice

Iulia Lucaci are 14 ani și practică voltija de peste 4 ani. De atunci a reușit să devină chiar și campioană națională la categoria 10-12 ani, iar acum se antrenează să ajungă la competiții internaționale.

Iulia Lucaci, sportivă: „Noi avem nevoie de mobilitate, mult echilibru și concentrare. Fiecare element are dificultatea lui.”

La antrenament am găsit-o și pe Dafina Rusu care practică acest sport de câțiva ani, iar caii i-au devenit cei mai buni prieteni.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Dafina Rusu, sportivă: „Îi dăm recompense, morcovi, zahăr, îi mângâiem, ca să ne apropiem, să avem o relație mai potrivită. Cum reușești să faci toate mișcările acestea în timp ce calul e în mișcare? Mă concentrez foarte bine, să am echilibru, să nu cad și să simt calul cum se mișcă.”

Sportivele se antrenează de 2 ori pe săptămână cu caii

Pentru a face performanță, fetele merg zilnic la cursuri de gimnastică ritmică și de 2 ori pe săptămână se antrenează cu caii. Fiecare antrenament începe cu o scurtă încălzire la saltea, ideală pentru a pune tot corpul în mișcare. După streching, fetele urcă pe un cal improvizat pentru a pune la punct toate coregrafiile. Abia apoi, sportivele își iau caii adevărați pentru exerciții.

Daciana Sabău, antrenor: „Coregrafia unui exercițiu trebuie să cuprindă atât exerciții statice, cât și exerciții dinamice.

Exercițiile trebuiesc să se desfășoare pe toate porțiunile calului. Pe spatele calului, pe gâtul calului, pe crupă, pe chingă, în bucla interioară și exterioară.”

Voltija poate fi practicată de la vârste fragede, totul depinde de curajul pe care îl are copilul.

Daciana Sabău, antrenor: „După vârsta de 4 ani putem începe să lucrăm cu ei, n-am avut copii atât de mici, dar de la 6 ani am lucrat. În primul rând trebuie să aibă o doză de curaj. Pentru că toate exercițiile pe care le realizăm pe calul static, după ce sunt transpuse pe calul real, aduc un plus de emoție pentru copil.”

Atât la antrenamente, cât și la competiții, sportivele lucrează fie individual, fie în perechi, așa că și sincronizarea dintre ele trebuie să fie perfectă.

Nu orice cal este acceptat la voltijă. Animalul trebuie să fie disciplinat, mai mare de 7 ani și să nu fie armasar.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Cornel Galan, antrenor: „Se caută cai solizi, care să fie mai mari, vedeți și calul de lângă mine, e o iapă, să poată susține 3 călăreți pe scânarea lui.

Un abonament lunar la cursuri de voltijă costă 500 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si