Ucraina spune că nu are nici legătură cu exploziile puternice care au avut loc marți în Crimeea, care au dus la moartea unei persoane și rănirea altora.

Citeste si: Explozii puternice în Crimeea la o bază aeriană rusească

Rusia a anunțat că a fost vorba de explozii la un depozit de muniții și că acestea nu au fost cauzate de ucraineni.

În discursul său de marți noaptea, Zelenski a vorbit despre Crimeea și importanța ei pentru Ucraina.

Zelenski: Războiul cu Rusia a început din Crimeea și se va termina cu Crimeea

Președintele Volodimir Zelenski condiționează încetarea conflictului cu Rusia de eliberarea Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, marchează un punct de cotitură în abordarea Kievului cu privire la perspectivele încheierii războiului, potrivit  BBC.

Citeste si: Fost cancelar german: Putin vrea să negocieze o ”soluţie” la războiul din Ucraina. "Modelul cantonal elvețian", luat în calcul pentru Donbas

Anterior, Zelenski spusese că Ucraina ar putea accepta pacea dacă Rusia revine la pozițiile de dinainte de 24 februarie, ceea ce înseamna că subiectul Crimeea putea face obiectul unor negocieri ulterioare.

"Astăzi, se vorbește mult despre subiectul Crimeei. Și pe bună dreptate.

Pentru că Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea. Nu vom uita că războiul rus împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei", a declarat liderul de la Kiev.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Potrivit acestuia, Rusia ar fi transformat peninsula Crimeea, "care a fost și va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa".

Citeste si: Rușii au bombardat Odesa: atacul vine la o zi de la semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina

Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică și război, a precizat Zelenski.

"Poate că istoricii vor stabili într-o zi câți oameni au fost uciși ca urmare a utilizării terorii în Crimeea de către Rusia. Zeci de mii? Sute de mii?", a spus președintele în discursul său 

Marea Neagră nu poate fi sigură cât timp Crimeea e a Rusiei

Prezența ocupanților ruși în Crimeea este o amenințare pentru întreaga Europă și pentru stabilitatea globală, spune Zelenski.

"Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atâta timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă și durabilă în multe țări de pe malul Mării Mediterane atâta timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară".

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Coreea de Nord ar putea ajuta Rusia cu 100.000 de soldați în războiul din Ucraina- expert militar rus

"Acest război rusesc împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea- cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm în mod constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei".

Potrivit lui Zelenski, care a anunțat că a fost lansată Platforma Crimeea- o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei -, lumea începe să recunoască că a făcut o greșeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forța la primii pași agresivi ai Rusiei.

"Ucraina este un stat multinațional. Pe pământul nostru trăiesc de secole diverse comunități naționale. Dar cei mai mulți dintre ei au experiență în formarea statului în afara Ucrainei. Statul nostru este originar din popoare ale căror culturi și aspirații naționale s-au format în Crimeea. Prin urmare, atunci când lucrăm pentru eliberarea peninsulei, luptăm pentru restabilirea integrității teritoriale a statului nostru și pentru întoarcerea acasă la popoarele indigene din Ucraina. Eu cred că așa va fi. Știu că ne vom întoarce în Crimeea ucraineană", a mai spus Zelenski, conform President.gov.ua.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si