Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants/ World Teachers' Day) este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie.

În România, ziua profesorului este celelbrată pe 5 octombrie începând din anul 1944. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat. 

Ziua profesorilor, sărbătorită pe 5 octombrie

Organizaţia Naţiunilor Unite precizează că în ziua de 5 octombrie, toți profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi totodată să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse şi materiale

educaţionale. De aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor, potrivit ONU. 

Ziua de 5 octombrie este desemnată de UNESCO drept ”Ziua mondială a educației” pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966)

Totodată, anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Apoi, juriul desemnat alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ziua Educaţiei 2021, 5 octombrie: Anunţ important pentru elevi şi profesori

Ziua Educaţiei 2021, 5 octombrie: Anunţ important pentru elevi şi profesori

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mai multe școli și grădinițe din București își vor desfășura activitatea în sistem online. Vezi lista completă

Astfel, Ziua Profesorilor evidențiază și importanța și rolulul cadrelor didactice în întreaga lume, și totodată responsabilitatea pe care o poartă aceștia în educarea tinerilor.

Printre prioritățile UNESCO se numără, ca profesorii din întreaga lume să fie bine pregătiți, deoarece aceștia reprezintă cheia dezvoltării globale durabile.

Însă, la nivel mondial există un deficit mare de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Vacanţe şcolare 2021- 2022: Când au elevii prima vacanţă?

Vor avea sau nu elevii liber, în ziua de 5 octombrie?

Anul trecut, elevii și profesorii au avut un weekend prelungit deoarece luni, 5 octombrie, nu s-au făcut cursuri. Conform, Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare. 

Totodată sindicaliștii menționează că, ziua de 5 octombrie este zi liberă, fiind prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali. Potrivit documentului, în învățământ sunt zile nelucrătoare:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
  • 1 Mai;
  • 1 Iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
  • 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 Decembrie;
  • 25 și 26 decembrie;
  • două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;

Citeste si: Semnal de alarmă: Școlile și grădinițele se închid în trei săptămâni, avertizează un medic român


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si