UPDATE: Prezență scăzută în Franța cu trei ore înainte de terminarea alegerilor

La ora 17:00 prezența la vot era de 63,23%, potrivit BBC. O astfel de cifră scăzută în ceea ce privește participarea nu a mai fost înregistrată din 1969, spune BFMTV. Aceasta este mai mică decât cea de acum două săptămâni, la aceeași oră, în primul tur al alegerilor din 10 aprilie, când prezența la vot a fost de aproximativ 65%, spune BFM.

În urmă cu cinci ani, la această oră, prezența era de 65,3%.

UPDATE: Le Libre: Le Pen obţine o victorie în teritoriile de peste mări, Macron în Polinezia franceză și în Americi

Candidata Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta): 69,60% dintre voturile exprimate (92 106 de voturi), iar Emmanuel Macron 30,40% (40 229 de voturi) în Giadelupa unde rata de prezență la urne a fost de 45,45%. 

În Giyana, Marine Le Pen obţine 60,70% (21 734 de voturi), iar candidatul La République En Marche (LREM) 39,30% (14 073 de voturi) cu o rată a prezenței la vot de 38,89%. 

Aceeasta se clasează pe primul loc în Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, cu 55,42%. Rivalul său o urmează cu 44,58% cu o participare de 38% în turul doi.

La Saint-Pierre-et-Miquelon, Marine Le Pen obține 50,69%, iar Macron 49,31%.

Prezența la urne este de 57%.

Macron este pe primul loc în Polinezia franceză cu 51,81% dintre voturile exprimate (42 880 de voturi). Este urmat de Marine Le Pen cu 48,19% (39 890 de voturi). Aici absentesimul este de 57,75%, 2,70% din voturi sunt în alb și 2,05% din voturi sunt nule.

 

UPDATE: La ora 13:00, prezența la vot era mai mică decât cea din 2017

În turul doi al alegerilor prezența la vot era de 26,41% până la ora 12:00, potrivit datelor Ministerului de Interne, citat de Reuters.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Cifra de participare a fost mai mică decât cea din 2017 (28,23%), dar mai mare decât cea din primul tur din 2022 când a fost de 25,48%. 

Alegeri Franța. După o campanie electorală cu atacuri dure, Franța decide astăzi dacă îi mai acordă un mandat de cinci ani actualului președinte Emmanuel Macron sau îl înlocuiește cu primul președinte de extremă dreapta, Marine Le Pen.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj direct către Putin. Ucraina se retrage "din orice proces de negociere" dacă soldații din Mariupol sunt uciși

Alegeri Franța. Marine Le Pen are o misiune dificilă, sondajele oferindu-i adversarului său în vârstă de 44 de ani un posibil avans de 10 puncte. Pentru a câștiga, ambii trebuie să obțină majoritatea voturilor valide din turul al doilea de scrutin.

Alegeri Franța. Emmanuel Macron, favoritul din sondaje

Aproximativ 48,7 milioane de francezi sunt chemaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege preşedintele între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, cei doi candidaţi care au ajuns în turul doi, scrie news.ro.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc în turul întăi (27,85%), în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, s-a clasat cu peste patru puncte procentuale (23,15%) în urma preşedintelui în exerciţiu.

În Franţa, Preşedintele Republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani reînnoit o singură dată.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Întrucât transferul de putere între Emmanuel Macron şi predecesorul său, François Hollande, a avut loc în 14 mai 2017, mandatul de cinci ani al actualului preşedinte se va încheia la 13 mai 2022.

Alegeri Franța. Francezii pot vota și în România

Francezii din România îşi aleg duminică preşedintele şi pot să îşi exprime votul în secţii amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Respectivele secţii de votare sunt la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi.

După primul tur de scrutin, care a fost organizat pe 10 aprilie, Ambasada Franţei a transmis că 3.040 de francezi s-au înscris pentru a-şi exprima votul. Dintre aceştia, 1.451 au votat. În total, au fost exprimate 1.435 de voturi, pe lângă 12 voturi anulate şi patru, în alb.

La primul tur, 42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2%, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si