Close sidebar
Close sidebar

BNR explică ce se întâmplă cu creditele suspendate pe perioada pandemiei

Banca Națională a României a anunțat ce se întâmplă cu creditele românilor, suspendate pe perioada pandemiei și dacă vor și înregistrate ca sume restante.

I.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Obligaţiile de plată ale debitorilor către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare (IFN), suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2020, nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, a anunţat Banca Naţională a României (BNR).

„În consecinţă, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relaţiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidenţiate explicit aceste diferenţe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilităţile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienţilor care au apelat la această prevedere”, se menţionează în comunicat.

Citeste si: MAE a lansat un avertisment pentru românii care merg în Italia: Zborurile spre şi de pe Aeroportul "Vincenzo Bellini" din Catania sunt suspendate din cauza vulcanului Etna- kanald.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Raed Arafat, despre cazurile de coronaivurs: Este posibil ca situația să scape de sub control

Citeste si: Veste bombă: Școlile ar putea rămâne închise și la toamnă

Citeste si: MAE: „Restricţiile se menţin”

„Într-o declaraţie publică, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greşit faptul că, prin regulamentele BNR, obligaţiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor”, transmite BNR.

Totodată, BNR asigură faptul că persoanele fizice şi juridice care au apelat la facilităţile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienţi nebancabili şi relaţiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăţilor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI