În Calendarul ortodox din iulie 2024 avem două mari sărbători cu cruce roșie: Sfânta Mucenita Chiriachi și Sfântul Ilie. De asemenea, în ultima zi a lunii iulie 2024, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. 

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

1 iulie 2024- Sfântul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fără de arginți (cruce neagră)

2 iulie 2024- Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (cruce neagră)

3 iulie 2024- Sfântul Mucenic Iachint

4 iulie 2024- Sfântul Andrei Criteanul

5 iulie 2024- Sfântul Atanasie de la Aton (cruce neagră)

6 iulie 2024- Sfântul Sisoe cel Mare

7 iulie 2024- Sfânta Muceniță Chiriachi (cruce neagră)

8 iulie 2024- Sfinții Epictet și Astion (cruce neagră)

9 iulie 2024- Sfântul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mânăstirea Neamț (cruce roșie)

10 iulie 2024- Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

11 iulie 2024- Sfânta Eufimia

12 iulie 2024- Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu și Ilarie (cruce roșie

13 iulie 2024- Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil (cruce neagră)

14 iulie 2024- Sfântul Nicodim Aghioritul

15 iulie 2024- Sfinții Chiric și Iulita

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

16 iulie 2024- Sfântul Atinoghen

17 iulie 2024- Sfânta Marina

18 iulie 2024- Sfântul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo (cruce neagră)

19 iulie 2024- Sfânta Macrina Post

20 iulie 2024- Sfântul Ilie (cruce roșie)

21 iulie 2024- Sfântul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia (cruce neagră)

22 iulie 2024- Sfânta Maria Magdalena

23 iulie 2024- Aducerea moaștelor Sfântului Foca

24 iulie 2024- Sfânta Hristina

25 iulie 2024- Adormirea Sfintei Ana

26 iulie 2024- Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel(cruce neagră)

27 iulie 2024- Sfântul Mucenic Pantelimon (cruce neagră)

28 iulie 2024- Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena

29 iulie 2024- Sfântul Mucenic Calinic

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Un avion s-a prăbușit pe o autostradă: trei persoane au murit. Martorii povestesc momentele de groază- radioimpuls.ro

30 iulie 2024- Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului; Sfântul Valentin; Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic

31 iulie 2024- Sfântul Evdochim; Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Sfânta Muceniță Chiriachi

Pe 7 iulie, credincioșii o cinstesc pe Sfânta Muceniță Chiriachi, sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox.

Sfânta Chiriachi s-a născut într-o familie creștină evlavioasă, părinții ei, Dorotei și Evsevia, dându-i acest nume însemnând „duminică” în limba greacă, deoarece s-a născut într-o zi de duminică. Încă din copilărie, Chiriachi a fost educată în spiritul credinței creștine, crescând cu o iubire profundă pentru Hristos.

În ciuda numeroaselor cereri de căsătorie, Sfânta Chiriachi a refuzat să se căsătorească, afirmând că este logodită cu Mirele Ceresc și dorindu-și să rămână fecioară pentru Hristos. Unul dintre pretendenții respinși, furios, a denunțat-o împăratului Dioclețian, spunând că Chiriachi este creștină.

Într-o perioadă în care creștinii erau persecutați crunt, vestea că Chiriachi era creștină a dus la supunerea ei la numeroase chinuri. Ea a fost torturată cu cruzime, acoperită de răni din cap până în picioare. Cu toate acestea, un înger a venit și a vindecat-o în mod miraculos. Această minune a determinat mulți păgâni să creadă în Hristos și să accepte moartea mucenicească.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

În fața ighemonului, Chiriachi a rămas neclintită în credința sa, spunând: „Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine Iona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă tăișului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător Ioan sabiei a fost dat și credința lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viață îmi este a muri pentru Hristos."

În urma acestor cuvinte, ighemonul a ordonat ca Sfânta Chiriachi să fie ucisă prin tăierea capului. 

Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie, ziua sa este marcată de rugăciuni și slujbe speciale, în care credincioșii cer sprijinul sa pentru ploaie și binecuvântare. De asemenea, el este considerat ocrotitor al recoltelor și protector împotriva fulgerelor și trăsnetelor.

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel în timpul domniei regelui Ahab, cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Fiul preotului Sovac din Tesvi, Ilie era descendent al neamului lui Aaron, linia preoțească din Israel. Faptele și minunile sale sunt relatate în cărțile numite Regi din Vechiul Testament, unde este descris ca un om ales de Dumnezeu pentru a aduce ordine și a întări credința poporului său.

Sfântul Ilie a fost un profet dedicat lui Dumnezeu, cunoscut pentru curajul său de a-l confrunta pe regele Ahab și pe adepții acestuia care se închinau zeului Baal. Acesta nu s-a temut să mustre aspru pe cei care se abăteau de la calea adevărată a Domnului, arătând prin faptele sale puterea și autoritatea divină.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si