Lumină în Noaptea de Paște 2022 Tradiţii pentru Noaptea de Înviere  . Lumina Sfânta va veni în România sâmbătă seara între orele 19:30 și 20:30. Aceasta este considerată un miracol al ortodoxiei care are loc în fiecare an de Paște la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, care are loc între orele 12: 30 și 14: 30,  deasupra Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige. 

Când se ia Lumină în Noaptea de Înviere

Când se ia Lumină în Noaptea de Înviere?

Slujba de Înviere începe în bisericile din România, în fiecare an, aproape de miezul nopții, la 23:45. Potrivit tradiției, se sting toate luminile, iar preoții ies cu o lumânare aprinsă și ia candelă de la Sfânta Cruce, după care spun de trei ori   "Veniți de primiți lumină!" 

Citeste si: Ce semnifică paștile primite de credincioși în seara de Înviere

Toți credincioșii iau lumina de la preot și ies afară în fața bisericii, unde pe o masă pe care sunt așezate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și două sfeșnice cu lumânări aprinse. Slujba începe afară cu citirea evangheliei învierii (Matei XXVIII, 1-16). Preotul dă binecuvântarea pentru începutul utreniei „  Slavă Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, și toți cei prezenți cântă împreună cu preotul:   „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” (de trei ori)

. Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, apoi ectenia mare, după care oamenii revin în biserică unde se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia.

Citeste si:  Prohodul Domnului 2022: Versurile complete

Potrivit unei tradiții străvechi, după ce iau lumină, credincioșii trebuie să meargă și la mormintele celor dragi pentru a le oferi și lor lumină și pentru a-i anunța că a venit Învierea Domnului.

De asemenea, se spune că nu este bine ca lumânarea de la Înviere să fie stinsă până acasă, unde credincioșii obișnuiesc să înconjoare locuința de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: ANM: Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi municipiul Ilfov. Populația, sfătuită să ia măsuri- wowbiz.ro

Se spune că este bine ca resturile de la lumânările aprinse la Înviere să fie păstrate. În vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprindere și rugăciune.

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este  „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu  „Adevărat a Înviat”. Aceste urări rămân valabile timp de 40 zile după Paşte, până la sărbătoarea Înălţării Domnului. Totodată, aceste urări sunt valabile și în momentul în care se ciocnesc ouăle roșii.

Când se ia Lumină în Noaptea de Înviere

Lumina de la Sfântul Mormânt

Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este verificat încă din Vinerea Mare după Prohod, iar cei care care desfășoară acest lucru sunt polițiști civili care nu sunt creștini.

Trei persoane, un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, verifică încăperea pentru a nu exista surse de foc. Totodată, aceștia în controlează corporal pe cei care se îngrijesc în Locul Sfânt pentru ceremonia religioasă. La

momentul potrivit ușile se închid, se sigilează, luminile sunt stinse, iar la ușă rămân doar gardienii. 

Citeste si:  Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să faci credincioșii în seara de Înviere după ce am lumină?

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt, iar la intrarea este controlată de polițiști în prezența civililor din toate confesiunile. Acesta desigilează ușa de la intrarea în Mormânt și merge în prima încăpere numită „Capela Îngerului”. Tradiția spune că în acest moment Patriarhul Ierusalimului este însoțit de un arab de religie islamică.

Apoi, Patriarhul intră singur în camera propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. 

Citeste si: Mesaje pentru Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare: Urări şi imagini pentru Facebook!

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ulterior,  după rugăciune, cei prezenţi în biserică  au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.  Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. 

Când se ia Lumină în Noaptea de Înviere

Superstiții în Noaptea de Înviere

La fel ca multe alte sărbători creștine, noaptea de Înviere poartă o serie de superstiții. Printre cele mai cunoscute sunt:

  • În noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului
  • Cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;
  • Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;
  • Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că îţi vor asuda mâinile la vară;
  • Se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari.

Citeste si: Mesaje cu Hristos a Înviat! Urări de Paşte pentru 2022

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si