Prețurile mari din ultima vreme  le dă bătăi mari de cap oamenilor. Experții anunță că prețul deja majorat al uleiului de floarea soarelui va suferi o nouă creștere. Așa că un litru de ulei va ajunge să coste chiar cu 40% mai mult decât în prezent.

Citește si: Prețuri plafonate de magazine, nu de Guvern

Alimentele se scumpesc de la o zi la alta.

Conform experților, uleiul de floarea soarelui va costa cu 40% mai mult până la sfârșitul anului. Deși prețul este deja majorat, producția mult mai mică din acest an va face ca uleiul de floarea soarelui să devină un produs de lux, odată cu noile majorări.

Cât costă un litru de ulei de floarea soarelui

Fermierii români estimează că vor recolta cu un milion de tone de floarea soarelui mai puțin față de anul trecut, din cauza secetei care a afectat considerabil culturile.

În 2022, în România s-a cultivat cu 100.000 de hectare mai mult decât suprafața cultivată anul trecut. Cu toate acestea, producția estimată este cu cel puțin 500.000 de tone mai mică decât în 2021.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Așadar, dacă luăm în calcul producția de floarea soarelui, până la finalul anului, românii ar putea plăti 18 lei pe un litru de ulei, cu 5 lei mai mult decât prețul actual.

Citește si: PSD cere plafonarea prețurilor la energie

Majorarea va fi influențată și de prețul motorinei, care s-a dublat, dar și creșterea de 200% a prețului produselor de protecție a plantelor și scumpirea de 500% la îngrășăminte.

Astfel, estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, anul trecut fiind de doar 330-340 de dolari. După ce adaugi costurile procesării, vei ajunge la concluzia că uleiul de floarea soarelui va deveni un produs de lux.

Potrivit fermierilor, noile scumpiri își fac simțită prezența încă din luna septembrie, după recoltare.

Citește si: VIDEO| Ministrul Agriculturii a fost în județul Călărași pentru a verifica starea culturilor afectate de secetă. Ce a spus Petre Daea

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Dacă pentru jumătate de Românie, o producție medie de 2,5 tone la hectar la prețul actual de circa 500 de dolari înseamnă clar și un mic profit, pentru sudul Moldovei, sud estul României, unde suntem loviți de o secetă cum n-am mai văzut de 24 de ani, aici vă dați seama că producțiile, după norocul fiecăruia, va fi între 0 și probabil 1,6- 1,7 tone la hectar”, spune fermierul Cătălin Grigoriu.

Citește si: Sarmalele au ajuns să fie o bogăție! Prețul unei porții îi sperie pe românii de pe litoral: „Fugiți, ăsta nu e turism!"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si