Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 16 iulie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 16 iulie 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 16 iulie 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 16 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Atinoghen. 

Calendarul ortodox 16 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Atinoghen?

Sfântul Atinoghen este unul dintre martirii creștini care și-au dedicat viața apărării credinței în Hristos, trăind în perioada persecuțiilor severe ale împăratului Dioclețian (284-305). Viața și sacrificiul său rămân o sursă de inspirație și credință pentru creștini.

Sfântul Atinoghen a fost episcop al Pidahtoei și a trăit într-o mănăstire aflată lângă cetatea Sevastiei, alături de zece ucenici. Într-o perioadă în care credința creștină era aspru persecutată, Atinoghen și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și educării ucenicilor săi în spiritul valorilor creștine.

Dregătorul Filomarh, cunoscut pentru cruzimea sa față de creștini, i-a cerut Sfântului Atinoghen să renunțe la credința sa în Hristos și să aducă jertfe idolilor păgâni.

Atinoghen a refuzat cu fermitate și a mărturisit cu curaj: "O, prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se află acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii."

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță furtuni și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 13 septembrie 2024- kanald.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Cele mai spectaculoase ținute de la MTV Music Awards 2024. Cum au apărut vedetele pe covorul roșu- antena3.ro

În ciuda presiunilor și torturilor la care a fost supus, Atinoghen nu și-a lepădat credința. Înainte de a fi decapitat, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit pe el și pe ucenicii săi. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, spunându-i: "Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în rai și toată dorința ta se va împlini."

Cu aceste cuvinte de mângâiere, Sfântul Atinoghen și-a plecat cu veselie capul sub sabie, trecând astfel la cele veșnice, devenind un simbol al sacrificiului și credinței neclintite.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumina lină”, care face parte din rânduiala Vecerniei.

Acest imn este o mărturie a profundei sale spiritualități și a influenței sale durabile asupra liturgiei creștine.

Particele din moaștele Sfântului Atinoghen se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Sursa: crestinortodox.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI