În Calendar ortodox, pe 9 august 2024, este sărbătorit Sfântul Apostol Matia.

Calendar ortodox 9 august 2024: Cine a fost Sfântul Apostol Matia?

Pe data de 9 august, creștinii din întreaga lume îl cinstesc pe Sfântul Apostol Matia, un sfânt al cărui destin l-a legat în mod special de istoria primilor Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Matia a fost ales să ocupe locul lăsat liber de Iuda Iscarioteanul, cel care L-a trădat pe Mântuitorul.

Acest moment semnificativ este relatat de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor: „Și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: ‘Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui.’ Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli” (Fapte 1:23-26).

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, fiind descendent al tribului lui Iuda. Încă din tinerețe, el a studiat Cărțile Legii sub îndrumarea Sfântului și Dreptului Simeon, cel care avea să-L primească pe Pruncul Iisus în brațe la Templu. Cu o pregătire teologică solidă și o profundă credință, Matia a fost ales să facă parte din cei șaptezeci de ucenici trimiși de Iisus să vestească Evanghelia. După Învierea și Înălțarea Domnului, Matia a fost desemnat să ocupe locul lui Iuda Iscarioteanul, devenind astfel unul dintre cei doisprezece Apostoli.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!

După ce a fost ales Apostol, Matia a început o misiune intensă de propovăduire a Evangheliei, călătorind prin Iudeea, Macedonia și Etiopia. Acolo, el a răspândit învățăturile lui Hristos, aducând lumină în rândul popoarelor păgâne. Însă misiunea sa nu a fost lipsită de pericole. Potrivit unor documente, Sfântul Matia a primit martiriul în Etiopia, unde a fost ucis pentru credința sa.

Alte surse sugerează că, după ce a părăsit Etiopia, s-a întors în Iudeea, unde a fost adus la Templu din porunca arhiereului Anania, fiind acuzat de propovăduirea unui proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Refuzând să-și lepede credința, a fost bătut cu pietre până la moarte.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Pentru a evita acuzațiile de ucidere nedreaptă din partea romanilor, iudeii i-au tăiat capul Sfântului Matia cu o secure, o practică folosită de romani împotriva celor care se ridicau împotriva Cezarului. Astfel, moartea sa a fost justificată în fața legii romane, deși adevăratul motiv era credința sa nezdruncinată în Hristos.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Conform tradiției, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de către împărăteasa Elena, în anul 324. O parte dintre ele au fost trimise în Trier, cel mai vechi oraș din Germania, unde au fost descoperite în timpul unor lucrări de restaurare a unei biserici. După această descoperire, ele au fost mutate în biserica abatiei benedictine din Trier, care și-a luat numele de „Sfântul Apostol Matia.”

Această abatie a devenit un important centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică, atrăgând credincioși din întreaga lume.

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Există și alte documente care sugerează că moaștele Sfântului Matia ar fi fost duse în Georgia de astăzi, ceea ce este posibil dacă se consideră că Etiopia antică, menționată în sursele istorice, ar putea fi identificată cu estul Georgiei.

Sursa: crestinortodox.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si