Close sidebar
Close sidebar

Ce trebuie sa mananci la masa festiva de Craciun pentru a nu avea probleme - Recomandarile specialistilor

O masa prea imbelsugata, in special daca este venita imediat dupa un post strict, ne poate strica, la propriu, Craciunul. Medicii ne sfatuiesc sa nu facem excese iar precautiile lor vizeaza in special bolnavii cronici.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Preparatele traditionale, precum sarmalele, carnatii, toba, piftia, cozonacul si alte bunatati pregatite pentru masa festiva de Craciun, sunt gustoase, dar greu de digerat, motiv pentru care ele nu trebuie consumate in cantitati mari. Chiar si persoanele sanatoase pot avea de suferit, insa cele care au deja anumite boli vor fi cu siguranta afectate.

Afumatura si muraturile irita stomacul

Majoritatea preparatelor traditionale sunt condimentate si prajite, motiv pentru care pot fi daunatoare stomacului. "Grasimea se descompune la prajit si devine iritanta pentru stomac iar 15% dintre romani sufera de ulcer", explica dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS. De asemenea, afumaturile, alcoolul, tutunul, muraturile si condimentele sunt contraindicate persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita pentru ca irita stomacul. Nici hipertensivii nu au voie  sa nu manince foarte sarat, afumaturi sau conserve. "in general, toate preparatele traditionale trebuie consumate cu masura altfel pot declansa crize de gastrita sau ulcer.

De asemenea, daca mancati cantitati mari de sarmale, toba, carnati sau alte preparatetraditionale puteti vea arsuri stomcale, regurgitatii acid sau stari de greata", spune dr. Luca.

Citeste si: Ce relație era, de fapt, între tânărul care o însoțea și Diana Maria! Mama fetei ucise de urs în Munții Bucegi a dezvăluit adevărul- kanald.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Abuzul de carne te imbolnaveste

in perioada sarbatorilor, multe persoane fac abuz de carne, in special de porc si, cel mai adesea, tocata, fapt ce afecteaza. globulele alb din sange. De aceea este ideal ca astfel de preparate sa fie asocite cu muraturi si sa nu fie consumate niciodata la micul dejun pentru ca, dimineata, lipidele sunt toxice pentru organism. in plus, digestia alimentelor preparate din carne grasa si/sau tocata dureaza mult, chiar trei-patru ore, fapt ce va creeaza disconfort.

La ce ai "unda verde"

- lapte
- fainoase
- supe
- mamaliga
- gratar de vita sau pui
- peste
- oua fierte moi

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI