Close sidebar
Close sidebar

Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea mai grea întrebare

Oamenii de știință spun că au descoperit care a fost cu adevărat primul dintre ou și găină.

Antonia Cioanca,

[Sursa foto: Unsplash]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Întrebarea „Cine a fost primul: oul sau găina?” este extrem de cunoscută și de multe ori a fost considerată una cu adevărat fără răspuns. Așa cum știe toată lumeam, găinile provin din ouă, iar ouăle provin de la găini, astfel că părea imposibil de determinat care a fost primul dintre acestea.

Totuși, cercetătorii s-ar putea să fi deslușit acest mister. Mulți biologi sunt convinși că oul a fost primul, acestea fiind la nivel elementar celule sexuale feminine. Specialiștii consideră că ouăle cu coaja tare reprezintă o mare schimbare pentru vertebrate, scrie Live Science.

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță furtuni și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 13 septembrie 2024- kanald.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Exasperată de mirosul venit din apartamentul vecinei, o femeie din Iași a cerut Judecătoriei să o lase să-i facă curat- antena3.ro

Citește și: Cățelul Doberman i-a salvat viața. Era în fază terminală și avea nevoie urgentă de un transplant de rinichi

[Sursa foto: Unsplash]

Ce au descoperit cercetătorii despre găini

Chiar dacă ouăle amniotice sunt considerate a fi primele în ordinea apariției, dacă vorbim despre primul ou de găină modernă, precum cele pe care le cunoaștem astăzi, situația pare să fie cu totul diferită. Găinile domestice s-au desprins dintr-o subspecie a găinilor preistorice cu aproape 50 de milioane de ani în urmă. Găinile au fost domesticite pentru prima dată de către oamenii care trăiau la acea vreme în Asia de Sud-Est, arată unele cercetări.

Potrivit cercetării publicate în 2022 în jurnalul Proceedings of the National Academy of the Sciences, ultimul strămoș al găinilor domestice a depus un ou care a conținut un embrion cu suficiente diferențe genetice pentru a fi deosebit de specia umană. Acest pui s-ar fi dezvoltat în ou și a eclozat atunci când a ajuns la vârsta adultă. Ulterior, acesta ar fi depus la rândul său ouă, iar ciclul continuă până în prezent.

Astfel, în ceea ce privește găina domestică, pe care o cunoaștem astăzi, putem spune că aceasta este anterioară oului.

Citește și: Un florar din Sibiu plantează crizanteme an de an în fața unui spital, în memoria mamei sale: ”Toate florile zilelor de mâine cresc din semințele zilei de azi”

[Sursa foto: Unsplash]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI