Close sidebar
Close sidebar

Cine este "Oaspetele", creierul operațiunii Hamas din Israel. "Mohammed Deif are un as în mânecă"

Mohammed Deif, supranumit "Oaspetele", este considerat a fi creierul operațiuni Hamas din Israel care a luat prin surprindere regimul de la Tel Aviv și a dus la cel puțin 900 de morți în rândul populației israeliene și sute de ostatici ținuți în buncărele din Fâșia Gaza.

Sorin Negru,

Cine este "Oaspetele" Mohammed Deif


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mohammed Deif, supranumit "Oaspetele", este comandantul aripii militare a grupării teroriste Hamas, care a efectuat atacul de sâmbătă.

Fiind căutat de ani de zile de serviciile secrete ale Israelului, Mohammed Deif  a primit porecla "Oaspetele" deoarece a schimbat zilnic locuințele în care se ascundea, pentru a scăpa de urmăritorii săi.

Citește și: Teroriștii i-au luat viața și apoi i-au furat cardul de credit. Au plecat apoi la cumpărături în Gaza

Vânat de Israel de zeci de ani și aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, care se pare că l-a lăsat într-un scaun cu rotile după ce și-a pierdut un braț și un

picior, capacitatea lui Mohammed Deif  de a învinge armata israeliană prin uciderea de soldați și civili deopotrivă i-a câștigat venerația militanților palestinieni. 

Citește și: Harta războiului dintre Israel și Hamas. Unde au avut loc conflicte?

Raidul în masă din primele ore ale zilei de sâmbătă, 7 octobrie, a ucis cel puțin 900 de oameni în Israel, a lăsat peste 2.000

de israelieni răniți și a dus campania de decenii a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil.

Primul mesaj transmis de "Oaspetele" Mohammed Deif după atacul de sâmbătă

Vocea auzită într-un videoclip lansat în câteva ore după atacul de sâmbătă asupra Israelului se pretinde a fi a lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupului militant palestinian Hamas și creierul incursiunii sângeroase.

„În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, în lumina violențelor ocupației și a negării de către ocupatori a legilor și rezoluțiilor internaționale și în lumina sprijinului american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a spus vorbitorul misterios, filmat în umbră.

„Pentru ca inamicul să înțeleagă că nu se mai poate delecta fără să fie tras la răspundere”, a explicat el.

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

Primul mesaj transmis de "Oaspetele" Mohammed Deif după atacul de sâmbătă

[Sursa foto: Financial Times]

Chiar în timp ce mesajul său era difuzat, sute de luptători Hamas încălcau gardul de graniță dintre Fâșia Gaza blocată și teritoriul israelian, extinzându-se în sudul Israelului sub acoperirea a mii de rachete.

Pentru Deif, al cărui nume de război înseamnă „Oaspete”, fiind luat ca referință la practica luptătorilor palestinieni care își petrec în fiecare noapte acasă la un simpatizant diferit pentru a se sustrage informațiilor israeliene, atacul a fost cel mai îndrăzneț și mai mortal de până acum, scrie FT.com.

Cine este misteriosul "Oaspete" Mohammed Deif 

Se știe atât de puțin despre Mohammed Deif încât până și numele lui este un mister.

Oamenii care l-au cunoscut în anii 1980 spun că și atunci se numea Deif, în timp ce alții spun că îl cunoșteau după numele său de naștere. Doar o fotografie pixelată a lui există în domeniul public (cea de mai sus).

În interviuri, analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care l-au cunoscut pe Deif înainte ca acesta să dispară în umbra grupării teroriste palestiniene, l-au descris ca pe un bărbat tăcut, concentrat, neinteresat de rivalitățile interne ale facțiunilor palestiniene.

În schimb, au spus ei, el era hotărât cu privire la schimbarea naturii conflictului israeliano-arab și la utilizarea violenței ca mijloc de a-l realiza.

Ei l-au descris, de asemenea, ca pe un om a cărui capacitate de a evolua constant alături de realizările tehnologice ale armatei israeliene a fost ilustrată în timpul războiului feroce de 11 zile dintre gruparea militantă palestiniană și Israel în 2021.

„Deif a încercat să declanșeze un război de independență”

Hamas a desfășurat atunci roiuri de rachete low-tech în încercarea de a depăși sistemul de apărare a Israelului și aproape că au rămas fără muniții înainte de a fi negociat un armistițiu.

Ca și în cazul altora din Hamas, Deif consideră Acordurile de la Oslo de la sfârșitul anilor 1990, care au susținut promisiunea unui acord de pace negociat între cele două tabere, ca pe o trădare a rezistenței palestiniene și a obiectivului inițial de a înlocui Israelul cu un stat palestinian.

„Deif a încercat să declanșeze al doilea război de independență a Israelului”, a spus Eyal Rosen, un colonel din rezervele armatei israeliene care, într-un rol anterior, s-a concentrat asupra Fâșiei Gaza.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

„Obiectivul lui principal este, treptat, distrugerea Israelului. Acesta este unul dintre primii pași – acesta este doar începutul.”

Deif, odinioară producător de bombe și arhitectul unui program de un deceniu pentru a săpa o rețea de tuneluri sub Gaza, s-a născut sub numele de Mohammed Diab Ibrahim al-Masri în tabăra de refugiați Khan Younis în anii 1960, potrivit unui oficial israelian familiarizat cu dosarul său de securitate.

Gaza era atunci sub control egiptean, iar oficialul israelian familiarizat cu dosarul său de la serviciul de informații Shin Bet a spus că fie unchiul său, fie tatăl său au luat parte la raidurile sporadice din anii 1950 ale palestinienilor înarmați în aceeași porțiune de pământ în care luptătorii lui Deif s-au infiltrat sâmbătă. 

Care este strategia "Oaspetelui" în prezent

Cel mai important factor pentru Hamas este numărul mare de ostatici transportați înapoi în Gaza.

Israelul a predat peste 1.000 de prizonieri palestinieni pentru a elibera un singur soldat, Gilad Shalit, după cinci ani de captivitate de către Hamas în 2011.

„Hamas înțelege foarte bine că, atunci când vine vorba de ținerea prizonierilor israelieni, au nevoie ddoar de răbdare”, a spus un diplomat regional care a ajutat la negocierea eliberării lui Shalit.

„De-a lungul timpului, publicul israelian va crea presiune. Tot ce trebuie să facă Hamas este să aștepte.”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI