Ilinca Obădescu-Gruia, prezentator Kanal D: Care sunt elementele principale prin care se manifestă hărțuirea stradală?”

Adela Alexandru, expert în egalitatea de gen la centrul Filia: „M-aș duce la litera legii. Din fericire, în România avem legea 202/2000 care oferă o definiție foarte bună pentru hărțuirea stradală. Hărțuirea stradală este un comportament nedorit cu conotație sexuală, care are ca efect lezarea demnității unei persoane și care poate fi exprimat în multe feluri: verbal, nonverbal, dar și fizic.

Cred că elementele pe care să le ținem minte ar fi un comportament nedorit, cu conotație sexuală și apoi are ca efect lezarea demnității unei persoane, ceea ce înseamnă că acest tip de comportament este una umilitoare.”

Ilinca Obădescu-Gruia, prezentator Kanal D: „Când devine o problemă? E doar un pas de la admirat pe stradă până la hărțuire. Unde se încadrează această limită?”

Adela Alexandru, expert în egalitatea de gen la centrul Filia: „Menționam mai devreme că acest tip de comportament poate fi exprimat în multe feluri și e adevărat că uneori unele forme de hărțuire pe care le trăim pot fi trecute cu vederea pentru că trăim atât de des aceste tipuri de comportamente, aceste tipuri de situații în spațiu public încât nu ne mai dăm seama unde să le încadrăm.

Când spun verbal spun comentarii la adresa unei persoane, despre cum arată acea persoană, cum este îmbrăcată. Când spun fizic mă refer la atingeri nedorite. Cred că tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să fim prin mijloacele de transport sau pe stradă și să ne trezim cu o atingere pe care nu am căutat-o, nu am dorit-o. De asemenea, când spun nonverbal mă refer la comportamente de tipul fluierat, claxonat.”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Ilinca Obădescu-Gruia, prezentator Kanal D: „Cum reacționăm în astfel de situații?”

Adela Alexandru, expert în egalitatea de gen la centrul Filia: „Din păcate, nu știm cum să reacționăm. Nici dacă trecem noi printr-o situație de hârțuire stradală, dar nici dacă se întâmplă să fim ca martor și să observăm ceea ce are loc. Este important să discutăm despre hârțuirea stradală în spațiul public, este important să o recunoaștem și să învățăm cum să intervenim. Noi am dezvoltat un program pentru intervenția activă a martorilor, care are 5 pași eficienți de a interveni ca martori în cazurile de hărțuire stradală. Campania stand-up este o inițiativă globală. Este al doilea an de activare la nivel local, iar noi pregătim persoanele de orice vârstă să intervină folosind distragerea atenției, delegarea, documentarea.”

Ilinca Obădescu-Gruia, prezentator Kanal D: „Poți să ne spui câteva lucruri pe care putem să le facem în cazul în care suntem hărțuiți stradal?”

Adela Alexandru, expert în egalitatea de gen la centrul Filia: „Sunt mai multe strategii pe care le putem aplica, însă, putem cere ajutorul.

Dacă se întâmplă să fiu într-un mijloc de transport public și mă simt deranjată de comportamentul cuiva mă pot duce doi pași mai încolo, vorbesc cu o altă persoană și îi cer ajutorul: „Aș putea să rămân lângă dumneavoastră până la stația următoare. Nu mă simt confortabil. Domnul cu cămașă galbenă mă hărțuiește”.

Ilinca Obădescu-Gruia, prezentator Kanal D: „Cât de răspândit este acest fenomen în țara noastră?”

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”- radioimpuls.ro

Adela Alexandru, expert în egalitatea de gen la centrul Filia: „Aș spune că statisticile sunt alarmante, la nivel național. O cercetare publicată chiar de centru Filia, în 2019, ne arată că 90% dintre românce se simt deranjate de orice formă de hărțuire stradală. De asemenea, în spatele campaniei se află un studiu internațional care ne arată că dintre participantele la studii din 15 țări, 80% dintre femei s-au confruntat măcar odată cu o situație de hărțuire stradală. De asemenea, dintre toți participanții la acest studiu internațional, 76% spun că măcar o dată au văzut că se întâmplă.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si