Cum funcționează vederea cromatică?

Vederea cromatică este capacitatea ochiului de a percepe și de a distinge culorile din spectrul vizibil.

miercuri 13 martie 2024 , 14:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vederea cromatică este capacitatea ochiului de a percepe și de a distinge culorile din spectrul vizibil. Obiectele reflectă lungimile de undă ale luminii, iar creierul le percepe drept culori. Explicăm în cadrul acestui material ce este vederea cromatică și care este mecanismul din spatele nuanțelor ce stârnesc amintiri și emoții puternice!

Ce este vederea cromatică?

Vederea cromatică este abilitatea ochiului uman de a distinge culori. Acest fenomen complex se bazează pe funcționarea unor celule din retină. Când lumina intră în ochi, ea cade pe retina. Celulele cu conuri din retină, responsabile pentru perceperea culorilor, o transformă în semnale electrice. Aceste semnale sunt ulterior transmise creierului, unde sunt interpretate. Diferitele spectre de culori sunt percepute prin combinarea semnalelor de la cele trei tipuri de conuri. Astfel, vederea cromatică este mai mult decât perceperea culorilor în sine, este un proces de interpretare și înțelegere a lumii înconjurătoare. Vederea cromatică ne permite să distingem între culori similare și să percepem nuanțele în condiții de lumină slabă. Astfel, fără această capacitate, lumea ar apărea în nuanțe de gri, similar cu un film vechi alb-negru. De asemenea, vederea cromatică este esențială pentru activități precum cititul, conducerea autovehiculului sau recunoașterea obiectelor. (1)

Influența culorilor asupra vederii cromatice

Ochii disting culorile prin intermediul unor celule speciale din retină numite celule cu conuri și celule cu bastonașe. Celulele cu conuri sunt responsabile pentru percepția culorilor ziua. Acestea pot distinge trei culori de bază: roșu, verde, albastru. Celulele cu bastonașe ne ajută să vedem pe timp de noapte.

Celulele cu conuri au molecule care detectează culorile. Fiecare tip de celule cu con este sensibil la diferite lungimi de undă ale luminii vizibile. Iată care este mecanismul prin care putem percepe culoarea galbenă. Atunci când privim o lămâie, la lumina zilei, se activează în retină celulele cu conuri roșii și cele verzi. Acestea trimit un semnal electric de-a lungul nervului optic care ajunge, în cele din urmă, la creier. La acest nivel, apare informația legată de culoarea galbenă. În întuneric, lumina reflectată de pe lămâie determină activarea celulelor cu bastonașe, iar culoarea percepută de creier ar fi gri. (1), (2)

Înțelegerea spectrului de culori percepute de ochiul uman

Există trei tipuri de conuri, fiecare sensibil la o anumită lungime de undă a luminii: scurtă (S, pentru albastru), medie (M, pentru verde) și lungă (L, pentru roșu). Spectrul de culori vizibil pentru ochiul uman cuprinde o gamă largă, de la violet la roșu. Fiecare culoare corespunde unei anumite lungimi de undă a luminii. Violetul are cea mai scurtă lungime de undă (aproximativ 400 nanometri), în timp ce roșul are cea mai lungă (aproximativ 700 nanometri). Între aceste limite, ochiul uman poate distinge sute de alte nuanțe.

Un alt aspect interesant al vederii cromatice este modul în care culorile pot influența starea noastră de bine. Există o întreagă ramură a psihologiei, numită psihologia culorii, care se ocupă de studierea modului în care culorile ne influențează starea de spirit și comportamentul. Un mediu înconjurător cu o paletă de culori calde, cum ar fi roșu sau portocaliu, poate stimula activitatea și energia, în timp ce unul cu tonuri reci, cum ar fi albastru sau verde, poate induce o stare de calm și relaxare. (2)

Ce se întâmplă când vederea cromatică nu funcționează corect?

Vederea cromatică nu funcționează corect atunci când există anumite defecte sau tulburări la nivelul ochilor. Daltonismul este o afecțiune în care unul sau mai multe tipuri de celule cu conuri au probleme. Acest lucru înseamnă că nu putem percepe culoarea normală. Există mai multe tipuri de daltonism, dar cel mai comun este cel în care unele culori, cum ar fi roșul și verdele, sunt confundate. (1)

Diagnosticarea problemelor de vedere cromatică se face de obicei prin teste specifice de vedere a culorilor. Controlul optometric periodic de la vârste fragede este o metodă de identificare a deficiențelor de vedere, inclusiv a tulburărilor vederii cromatice. Beneficiază de un test de vedere gratuit la Lensa pentru o evaluare corectă și precisă a ochilor și a vederii! Optometristul va stabili problema și va oferi tratamentul adecvat. Defectele de vedere cromatică pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. O persoană cu daltonism poate avea dificultăți în distingerea culorilor semaforului sau a hărților. Aceasta poate crea probleme de orientare și poate reprezenta chiar un pericol în anumite situații, cum ar fi conducerea unui vehicul. De asemenea, în anumite profesii nu vor putea fi angajate persoane cu daltonism, deoarece acestea necesită o vedere a culorilor precisă. Există modalități de menținere a calității vieții și de evitare a situațiilor neplăcute, sfaturile optometristului fiind deosebit de importante în acest sens.

Atunci când lumina interacționează cu celulele cu conuri din ochiul uman, informația este transmisă către creier, care interpretează semnalele pentru a percepe culorile. Combinația activării diferitelor tipuri de conuri, în funcție de lungimea de undă a luminii, determină percepția culorilor și ne permite să distingem o gamă largă de nuanțe. Dacă ai unele probleme legate de intensitatea culorilor sau de contrast, mergi la control optometric și respectă sfaturile optometristului!

Sursă de informare:

How Humans See In Color - https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/how-humans-see-in-color, Accesat 26.02.2024


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru... Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
spotmedia.ro
Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte! Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte!
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si