Șoc total la Spitalul de boli infecțioase din Iași în ultimele zile. Numărul deceselor a crescut considerabil, la fel și numărul de persoane infectate cu COVID-19, motiv pentru ca panica să se instaleze și în rândul cadrelor medicale, care se află în linia întâi, în lupta cu acest virus nemilos.

Mai multe, marți s-au anunțat măsuri de ultimă oră luate de conducerea spitalului. Pacienţii suspecţi de COVID-19 nu vor mai fi internaţi în această clinică medicală, ci doar pacienţii confirmaţi cu coronavirus, întrucât locurile sunt limitate, iar pandemia se poate extinde.

Citeste si: Cazuri coronavirus România. A apărut primul caz de coronavirus la Metrorex

La Iași, jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au până în 50 de ani! 

Pe de altă parte, mai bine de jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au până în 50 de ani, ceea ce duce la un scenariu diferit în privința pandemiei, care, până acum, se regăsea la persoane mai în vârstă.

„Cred eu că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constatat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi grave, dar tot mai mulţi, indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze ca să spun aşa. Fie agentul infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenitatea, deci capacitatea de a agresa organismul, să sperăm că nu şi-o modifică într-un sens rău pentru noi, adică nu devine mai agresiv, iar pe de altă parte ar putea fi vorba strict de terenul despre

care discutăm al pacientului, despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni", a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli infecțioase din Iași pentru presa locală.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru medici după ce România a intrat în scenariul 4: "Știm că vă este greu, dar..."

O parte din medicii de la Spitalul Clinic de Boli infecțioase din Iași a plecat de acasă, pentru protecția familiilor

Situația se agravează de la o zi la alta, astfel că personalul clinicii a luat o decizie importantă. O parte din medicii de la Spitalul Clinic de Boli infecțioase din Iași a plecat de acasă, pentru siguranța familiilor. Ei stau la un cămin făcut, iar de comunicat cu părinții, frații sau copiii o fac prin intermediul online sau prin telefonia mobilă.

Citeste si: Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, anunț de ultimă oră privind decesele înregistrate din cauza coronavirusului

Cum se transmite noul coronavirus

COVID-19 este un virus extrem de contagios care se transmite in special pe cale aeriana. Persoanele contaminate cu coronavirus il pot da mai departe prin picaturi de lichid care se elimina prin tuse, stranut sau vorbit si care apoi intra in contact cu mainile, ochii, mucoasa nazala sau orala, sustin specialistii.

"Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături.

Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură", a declarat Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro Seul.

Ne infectam cu COVID-19 din aer?

"Cu aerul este o chestiune uşor diferită. Explic mai încolo. Aşadar, principala cale de transmitere este prin picături.

A doua rută... Atunci când strănutăm sau ne curge nasul, avem tendinţa să ne ştergem nasul cu mâna, nu? O facem fără să ne gândim. Iar virusul ajunge pe mână. Apoi vin şi vă strâng mâna. V-am transmis virusul prin contact direct. Aceasta este a doua cale.

Apoi, a treia, este prin contact indirect. Atunci când un pacient strănută sau tuşeşte, picăturile ajung şi pe suprafeţele din jur, pe masă, pe clanţa uşii, pe tastatură... Iar virusul poate supravieţui acolo de la câteva ore până la mai mult de 3 sau 4 zile.(...)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe hârtie sau textilele din care sunt făcute hainele noastre, nu atât de mult. Pe hârtie, poate o zi. Depinde de temperatură şi umiditate.

Pe o masă ca aceasta, poate să supravieţuiacă chiar şi 5-7 zile. Deci când atingi suprafaţa după câteva ore, virusul de pe mâna ta încă este activ. Închipuie-ţi ce se întâmplă dacă îţi atingi apoi faţa", a mai spus Prof. Kim Woo-Jiu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si