Peste 100 de păsări au fost răpuse de gripa aviară în Fălticeni, pe Acumularea Șomuz din Suceava. Specialiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să evite zona infectată, dar și contactul cu păsările de acolo.

Peste 100 de păsări moarte de gripă aviară la Suceava

Păsările găsite moarte, cele mai multe fiind lebede, au fost luate de pe lac. În același timp, este posibil ca numărul rațelor sălbatice moarte să fie cel puțin la fel de mare, însă, acestea nu au putut fi depistate total din cauză că se ascund în stufărișuri și nu

sunt vizibile pe luciul apei.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a transmis că: „Sperăm că parte din efectivele de lebede au trecut prin boală, s-au imunizat. Faptul că nu au mai fost găsite cadavre este un indiciu că virusul și-a pierdut din virulență, un indiciu care sperăm să devină certitudine în următoarele zile. Credem că și gerul poate contribui la oprirea virusului”. Cu toate acestea, doctorul mai menționează faptul că de 5 zile nu a mai fost găsită nicio pasăre moartă.

Sorin Mihai Voloșeniuc sugerează ca oamenii să fie prudenți în ceea ce privește situația curentă și să se ferească de zona lacurilor din Fălticeni, în special, dacă au păsări domestice acasă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 60.000 de curcani din Brașov. Ce măsuri au fost luate

Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 60.000 de curcani din Brașov. Ce măsuri au fost luate

Un focar de gripă aviară a fost anunțat la o fermă de curcani din județul Brașov. Peste 60.000

de păsări se află la fermă. Circulația a fost oprită pe o rază de 10 kilometri.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat, vineri, prezența virusului gripei H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu 65.626 de păsări. Ferma se află în Codlea, județul Brașov.

Citește și:  Franța se îngrijorează că virusul gripei aviare se va extinde în Europa

A fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a luat mai multe măsuri pentru izolarea focarului.

Citește și:  VIDEO- DSVSA interzice creșterea păsărilor în aer liber în județul Argeș. Regula ar trebui să împiedice răspândirea gripei aviare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si