UPDATE- Premierul Nicolae Ciucă afirmă, într-o scrisoare adresată Consiliului Naţional al Elevilor, că Guvernul şi coaliţia împărtăşesc preocupările elevilor şi ale părinţilor privind ”blocajul” din educaţie.

”La rândul nostru, la nivelul Guvernului României, dorim să întărim respectul şi aprecierea faţă de munca pe care o depune, zilnic, fiecare cadru didactic din ţară. De aceea, aşa cum am mai menţionat, atât eu, în numele Guvernului pe care îl conduc, cât şi colegii mei din aparatul executiv, dar şi cei din coaliţie, ne vom asigura că munca unui cadru didactic va fi apreciată din toate punctele de vedere, inclusiv

financiar. Ştiu că educaţia unui copil este de nepreţuit şi împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din ţară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată. În ceea ce priveşte îngrijorarea privind susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali, înţelegem impactul unor eventuale întârzieri şi facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc. Orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor şi aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înţeleagă şi la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, raţiune şi consecvenţă în decizii”

UPDATE- Mitingul de marți va începe la ora 11:00 în Piața Victoriei. De la ora 12:00 profesorii vor pleca în marș de protest spre Cotroceni.

„Depinde de oameni, să reziste, noi nu putem fi cumpărați, nu cedăm pentru nimic”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele FSLI, Simion Hănescu. 

UPDATE 15:00- Simion Hăncescu spune că la protestul de marți ar putea fi 20.000

de profesori

Într-un intervu acordat pentru Edupedu.ro, Simion Hăncescu a declarat că profesorii sunt pregătiți să nu cedeze în fața Guvernului. Referitor la ultima declarație a purtătorului de cuvânt al Guvernului („aici nu suntem la piață”), liderul FSLI a spus că ar putea duce la creșterea numărului de profesori care fac grevă. 

„Complet neinspirată ieșirea purtătorului de cuvânt al Guvernului. Afirmația aceasta va contribui, probabil, la creșterea celor care vor protesta”, a

declarat Simion Hăncescu.

Un nou protest va avea loc marți, 30 mai 2023, în București. Profesorii vor porni în marș de la Palatul Victoria spre Palatul Parlamentului. La protestul de miercuri au fost prezente 15.000 de cadre didactice și Simion Hăncescu spune că marți se așteaptă ca numărul acestora să crească și să fie la apriximativ 20.000 de profesori.

UPDATE 13:05- Înscrierile la clasa pregătitoare s-au decalat

Calendarul înscrierilor pentru clasa pregătitoare a fost modificat din cauza grevei din educație. Prima etapă se va încheia pe 6 iunie, nu pe 31 mai, așa cum era prevăzut inițial, potrivit Ministerului Educației care a transmis un document către Monitorul Oficial al României.

Etapa a doua care ar fi trebuit să înceapă pe 5 iunie, va avea acum loc în perioada 6-12 iunie pentru depunerea cererilor de înscriere. Între 13-19 iunie 2023 acestea se vor procesa și vor fi afișate listele finale.

În perioada 1-8 septembrie 2023, inspectoratele școlare vor soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali pentru copiii care nu au fost încă înscriși într-o unitate de învățământ.

UPDATE 13:00- Protest în Arad

Sute de profesori au protestat timp de o oră în fața Prefecturii Arad pentru a cere majorarea salariilor. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Azi predau dreptatea/ Vreau să schimb mentalitatea”, „Onoare, nu sfidare”, „Când profesorii dispar, viitorul este amar!”, sau „Noi muncim cu disperare/ Voi cu pensii speciale”, au fost câteva dintre mesajele care s-au regăsit astăzi pe pancarte.

Președintele Sindicatului Democrat din Învățământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a spus că ultimele oferte pe care Guvernul României le-a propus au fost „jignitoare”.

UPDATE 12:45- Consiliul Elevilor, scrisoare deschisă către Guvern

„Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă. 

Greva generală care a intrat vineri în a cincea zi afectează în special elevii din anii terminali care „nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală.

Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”, au transmis elevii.

UPDATE 11:00- Profesorii protestează în Craiova, Sibiu și Vaslui

Cadrele didactice din mai multe orașe din țară au ieșit începând cu ora 11:00 să protesteze. În Sibiu, Craiova și Vaslui sunt continuate seriile de manifestații.

UPDATE 09:00- Nicolae Ciucă cere sindicatelor să nu destabilizeze bugetul statului

„Am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii împreună cu dumnealor să găsim soluţii”, a precizat premierul. „În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat”.

Grevă profesori mai 2023, ziua 5. Klaus Iohannis a declarat că prim-ministrul Nicolae Ciucă nu va demisiona până când greva din educație nu va fi rezolvată. Acestu lucru înseamnă că rotativa guvernamentală va fi amânată.

Ieri, liderii de sindicate din învățământ au cerut guvernanților majorarea salariilor cu 25%, Executivul a respins cerințele liderilor.

Grevă profesori mai 2023, ziua 5.

Grevă profesori mai 2023, ziua 5. Angajații din educație au cerut salarii cu 25% mai mari

„Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% și actul normativ prin care să fie stipulat, ca și garanție, că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. (…)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la solicitările noastre, colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”, a declarat joi Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, după  discuțiile cu guvernanții.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu un răspuns. Acesta a anunțat creșteri de 9% la salariile personalului nedidactic. Pentru profesori, oferta Guvernului este aceeași: 2500 de lei și salarii mărite conform grilei de salarizare, care se va discuta începând cu 1 septembrie 2023.

Citește și: Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9% şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie

Grevă profesori mai 2023, ziua 5.

Joi dimineață, sindicaliștii au anunțat că refuză oferta Guvernului cu carduri valorice pentru profesori: 1000 de lei în iunie și 1500 de lei în octombrie.

„Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Dovada este că, așa cum s-a anunțat public, până în 15 iulie va fi gata noul proiect al legii salarizării unde educația va fi domeniu prioritar”, a declarat Dan Cărbunaru, ieri.

„Sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”,  a declarat Klaus Iohannis în a treia zi de grevă, fiind primul mesaj de la începutul grevei.

Citește și: VIDEO- Marcel Ciolacu, huiduit de profesorii din Buzău. Dascălii i-au cerut demisia

Grevă profesori mai 2023, ziua 5.

Grevă profesori mai 2023, ziua 5.

Grevă profesori 2023. Solicitările angajaților din educație

Sindicaliștii din educație au solicitat majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”

 

  • salariul debutanților să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, să pornească de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • orele suplimentare să fie plătite pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

 

Citește și:  Greva dascălilor continuă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si