La doar 10 kilometi de Iași, în satul Ciurbești, tradiția încondeiatului încă se păstrează la fel ca altădată. Îmbrăcate în straie populare, gospodinele cântă pricesne și încep să picteze ouălele care vor înfrumuseța masa de Paște.

Citește și: VIDEO- Ouăle de struț sunt la mare căutare de Paște. Cât ajunge să coste unul

Atelier de încondeiat ouă în județul Iași

Modelele de pe ouăle încondeiate după vechile tradiții sunt pline de simboluri și semnificații, iar fiecare spune o poveste.

Constanța Olaru, Asociația Ciurbeștenii: ”Linia verticală înseamnă viață, linia orizontală moartea, iar combinația de două linii înseamnă eternitate.”

Iar fiecare simbol desenat pe ou este în strânsă legătură cu satul românesc, locul în care au prins viață tradițiile populare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Eugenia Stan, președinte Asociația Ciurbeștenii: ”Ca modele, o să găsim mai întâi modele foarte simple pentru că femeia din vechime a ieșit afară și s-a uitat. A văzut o frunză, a văzut o floare, s-a uitat pe cer, a văzut steaua, a văzut soarele și toate aceste modele ea le-a pus și pe cusăturile populare, dar și pe ouă.”

An de an, gospodinele din satul Ciurbești pictează ouă împreună cu elevii din sat pentru ca tradiția să fie dusă mai departe și de tinerele generații.

Copiii primesc planșe cu modele specifice Moldovei, sunt ajutați să mânuiască chișița și încurajați să exerseze.

Cei mici duc tradițiile și obiceiurile mai departe

Pentru ca tradițiile românești să nu fie uitate, oamenii de aici s-au organizat într-o asociație ce poartă numele satului lor natal, Ciurbești, și păstrează obiceiurile așa cum le-au învățat de la părinți și bunici.

Eugenia Stan, președinte Asociația Ciurbeștenii: ”În activitatea noastră, de 16 ani am colaborat cu foarte multă lume, asociații, instituții din Iași și din altă parte și de ceva vreme colaborăm și cu

Grupul de Acțiune Locală Stejarii Argintii și, în special, cu doamna Irina Nenerică.”

Ouălele încondeiate cu atâta migală vor fi expuse pentru a putea fi admirate de cât mai mulți oameni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si