Procesiunea a fost deschisă de care trase de boi şi măgari, pe care se află butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei aceste care vor merge pe principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită.

La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie le-a spus credincioşilor că,dacă în faţa lăcaşului de cult nu au păstrat distanţa, să o respecte în Portul Tomis "ca să nu supărăm autorităţile".

IPS Teodosie s-a urcat ulterior într-o caleaşcă trasă de doi cai pentru a ajunge în Portul Tomis.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Jandarmeria Constanţa a anunţat că la slujba de Bobotează din Portul Tomis pot participa cel mult 3.000 de persoane cu respectarea măsurilor de distanţare, iar în cazul în care vor fi mai mulţi oameni care vor dori să fie prezenţi, accesul în zona respectivă va fi restricţionat. Arhiepiscopul Tomisului estima o prezenţă de 10.000 de persoane la ceremonia religioasă.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci astăzi!

În funcție de zona țării, de Bobotează, tradițiile spun că e bine să faci anumite lucruri, care vor aduce noroc, sănătate sau belsug în anul care abia a început. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, la nivel național, este cel al aruncatului unei cruci de către preot în apa sfințită. Cu ocazia Bobotezei sunt sfințite toate apele, iar bărbatul ce reușește să ajungă primul la respectiva cruce va avea noroc pe tot parcusul anului.

De asemenea, cei ce se vor stropi sau scufunda în apele sfințite vor fi feriți de rele și sănătoși. În schimb, nu e bine să speli rufe sau să te speli pe cap, spunându-se în folclor că aduce murdările apelor.

Citeste si: Boboteaza 2021. De unde poţi lua astăzi Agheasmă Mare?

Credicioșii primesc sticle cu aghiasmă, iar aceasta este păstrată pentru leacuri, având proprietăți tămăduitoare, dar și protectoare pentru gospodăriile lor. Se spune că în momentul în care apele sunt sfințite, diavolii vor ieși din ascunzișuri și vor fugi.

Ce semnificații are Aghiasma Mare și cum ne protejează?

Aghiasma va proteja casele oamenilor de diavol, dar și de alte nenorociri, boli, paraziți sau șerpi. În plus, e bine să nu fie haine la uscat, pentru că dracii s-ar putea ascunde în ele. Un alt obicei povesteste despre aranjatea unei mese speciale, cu 12 feluri de bucate ce vor fi sfințite de preot.

Ce rămâne de la masa de Bobotează se va împărți animalelor din gospodărie, iar acestea vor fi protejate de rele pentru întreg anul și vor fi productive.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si