Mărțișor 2023.  Prima lună de primăvară vine cu o serie de tradiții și obiceiuri existând câteva sărbători importante în această perioadă. Este cunoscut faptul că mărțișorul se face remarcat din cele mai vechi timpuri cu ajutorul celor două culori alb și roșu. 

De-a lungul timpului mărțișoarele de pe piață au luat forma unor diferite obiecte care simbolizează bucuria, venirea primăverii sau dragostea precum: coșarul, potcoava, pisica, trifoiul cu patru foi sau ghiocelul dar lista poate continua.

Mărțișor 2023.

Mărțișor 2023. Cât trebuie să porți mărțișorul?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Mărțișor 2023. Cât timp trebuie să porți mărțișorul pentru a avea noroc?

Potrivit tradiției în prima zi de primăvară oamenii trebuie să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie. Cei care primesc mărțișoare pe 1 martie trebuie să le poarte din prima zi a lunii pentru fi siguri că vor avea noroc pe tot parcursul anului și pentru a fi sănătoși și „curați ca argintul”. Din cele mai vechi timpuri se spune că Mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie, despre acesta se știe că aduce optimism, noroc, speranță și sinceritate.

În anumite zone din țară, pe 1 Martie părinții leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Șnururile împletite alb și roșu nu trebuie să lipsească de la talismanul celor mici.

Se spune că cei mici care îl poartă sunt feriți de soarele puternic din perioada verii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Mărțișorul trebuie purtat 12 zile consecutive și cei mici trebuie să-l lege de un copac tânăr, de preferat fructifer sau de un trandafir. Dacă pomului îi vor da flori, cel care a purtat mărțișorul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii trebuie să păstreze talismanul până când primul copac a înflorit.

Citește și: Mărțișor 2023. Cu cât a ajuns să se vândă în acest an un mărțișor?

În prima zi din Martie mamele trebuie să poarte la gât un bănuț de argint pe care îl pun în brânză înainte să-l folosească. Se spune că mamele tinere care vor purta bănuțul la gât cu un fir roșu vor avea pielea albă ca laptele și obrajii îmbujorați. Bănuțul cu fir roșu trebuie să stea la gâtul femeilor până când cireșii vor avea primele flori.

Mărțișoarele primite de la persoanele dragi și apropiate se poartă în toată luna martie și după se agață într-un pom tânăr. Când mărțișorul se pune în pom persoana care a purtat mărțișorul trebuie să își pună o dorință pentru a se îndeplini.

În partea Transilvaniei mărțișorul trebuie să fie agățat la ușile casei și la ferestrele locuinței. Tradiția spune că acestea alungă ghinionul și aduce noroc și bunăstare în casele oamenilor,  potrivit traditii-superstitii.ro.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Mărțișor 2023.

Mărțișor 2023. Cât trebuie să porți mărțișorul?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Mărțișor 2023. Ce nu este bine să facă românii pe 1 Martie?

Ca la orice sărbătoare ortodoxă sau neortodoxă există lucruri pe care românii nu este bine să le facă.

Citește și: Mărțișor 2023. Mituri despre firul alb-roșu oferit în prima zi de primăvară

  • Nu se dă cu mătura, se spune că norocul este dat afară din casă
  • Nu se spală pentru că se spune că este adus înapoi gerul Babei Dochia
  • Nu se calcă
  • Nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că pot apărea certuri până la venirea toamnei
  • Femeile care pun mărțișor în piept propriului copil nu trebuie să fie văzute de femei însărcinate pentru că se spune că bebelușul s-ar putea naște cu un semne.

Citește și: Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si