Micii din terasele si supermarketurile romanesti, adevarate cocktailuri de chimicale. Mare atentie la ce bagati in gura!
Savoarea celebrilor mititei romanesti poate ascunde adevarate bombe calorice, avertizeaza specialistii, care au facut analize in laborator. Pe langa sare in exces, in unele produse care ajung pe gratare sunt si cite 7 aditivi periculosi pentru sanatate.
Exact despre acest truc vorbesc si cei de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului. Specialistii au dus probe la un laborator din 14 sortimente de mici, cumparati din marile lanturi de magazine. In urma analizelor, au descoperit ca ar fi adevarate bombe calorice, pline de euri, unele dintre ele extrem de periculoase pentru sanatate.
Pentru ca micii sa aiba culoarea rosu aprins, ca sa ia ochii cumparatorului, unii procesatori ii coloreaza cu un extract din gandaci. Grav e ca in unele produse au fost gasiti si cate 7 aditivi care sa ii dea savoare si sa ii prelungeasca termenul de valabilitate. Doar ca astfel de substante sunt cei mai de temut dusmani pentru sanatate, spun medicii.
"Sunt responsabile de producerea unor afectiuni hepatice, renale, dar si in aparitia unor forme de cancer"
In plus, in unele cazuri, cantitatea de sare depaseste doza zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Reteta vinovata de savoarea pur romaneasca e amestec de carne tocata, usturoi si sare, iar in pasta se presara bicarbonat de sodiu cu cateva condimente.
Din fericire, sunt restaurante si magazine care o pastreaza cu sfintenie.
"Avem acolo, de exemplu, busuioc, cimbru, piper, sare, ardei iute si usturoi. Nu folosim aditivi alimentari, nu folosim nici o alta substanta nociva corpului"
Peste 30 de milioane de mititei infuleca romanii numai in minivacanta de 1 mai. Si strainii sunt fascinati. Exporturile cresc de la an la an, mai ales in tari precum Italia si Spania.
Cereri ar fi chiar si in China, spun autoritatile.