Close sidebar
Close sidebar

Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 241 de voturi "pentru" si 10 voturi "impotriva". Guvernul este demis. Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Grindeanu

Motiunea initiata de catre PSD si ALDE impotriva guvernului Grindeanu a fost dezbatuta si supusa votului, astazi, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Pentru prima data dupa 1989, un guvern a fost demis de formatiunile care l-au sustinut la investire.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

UPDATE 14.00:  Cine ii va lua locul lui Sorin Grindeanu

Jurnalistul Radu Tudor a declarat in cadrul unei emisiuni tv ca locul lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului ar putea fi presedintele Consilului National al PSD si lider al grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor, care ar avea 50% sanse sa fie propus de Liviu Dragnea pentru functia de premier al Romaniei.

Pe locul al doilea s-ar afla europarlamentarul PSD Viorica Dancila, iar pe locul trei s-ar afla ministrul demisionar de la MAI, Carmen Dan, cu 20% sanse sa devina premier.
 

UPDATE:  Motiunea a trecut cu 241 de voturi "pentru" si 10 impotriva, Guvernul se considera demis

Anuntul a fost facut de catre deputatul Mircea Draghici, la iesirea din sala in care au fost numarate voturile.

Rezultatul votului urmeaza sa fie anuntat si in plen.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata, erau necesare 233 de voturi favorabile.

UPDATE:    Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmeaza sa fie sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului unde se va dezbate si vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului sau.

Sorin Grindeanu se afla in biroul deputatului Victor Ponta, care este si presedintele Comisiei pentru afaceri europene.

La ora 10.00 este programata sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PSD si ALDE pentru a definitiva ultimele chestiuni cu privire la votul motiunii de cenzura.

 

Premierul Sorin Grindeanu se afla in situtia inedita in care se va prezenta in fata Parlamentului pentru testul votului de incredere cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern.

Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala este ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care se adauga Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Sedinta va debuta cu o noua lectura a textului motiunii de cenzura, aceasta fiind citita prima data in plen duminica trecuta. PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza ”Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor”.

In motiune se mentioneaza ca, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coalitia de guvernare a facut o evaluare a activitatii Executivului, in urma careia a decis sa retraga sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au inteles ” corect reponsabilitatea politica ce le revine in cadrul unei democratii constitutionale”, mentioneaza textul.

Documentul vorbeste in continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care ii acuza de dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor.
Initiatorii sustin ca nu este vorba despre o motiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa il faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei”.

Dupa citirea din nou in plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen, fiecarui grup parlamentar fiindu-i atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu este semnata de 222 parlamentari de la PSD si ALDE. De la PSD, deputatii Victor Ponta si Alin Vacaru au refuzat sa semneze. De asemenea, 11 deputati PSD nu au fost prezenti duminica. De la ALDE, lipsesc trei semnaturi. Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari sa voteze in favoarea acesteia.

Sansele de succes ale motiunii de cenzura sunt greu de evaluat. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.

In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul, insa nu se stie cu certitudine numarul celor nemultumiti de decizia luata de Comitetul Executiv National de a retrage increderea PSD in propriul guvern, in urma evaluarii initiate de catre Liviu

Dragnea si prezentata, saptamana trecuta, membrilor CExN de catre Darius Valcov.

In aceste circumstante, Liviu Dragnea a inceput negocierile cu UDMR pentru a se asigura ca motiunea va trece si cu voturile Uniunii, insa concesiile pe care era dispusa PSD sa le faca pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania si nu numai. Chiar daca negocierile nu s-au finalizat, mai multi parlamentari social-democrati s-au aratat nemultumiti de perspectiva instituirii zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din Romani si de scaderea pragului de la 20% la 10% de la care ponderea unei minoritati intr-o localitate impune folosirea in administratie si a limbii respectivei minoritati.

In plus, negocierile cu UDMR nu au avut rezultatul scontat astfel ca, marti dupa-amiaza, presedintele Kelemen Hunor a anuntat ca parlamentarii Uniunii nu vor participa la plenul reunit in care se va vota motiunea de cenzura. "Liviu Dragnea (speriat ca nu are voturile colegilor sai ca sa treaca motiunea PSD contra PSD) s-a hotarat sa foloseasca aseara voturile UDMR ca si «glont de argint»! Azi si-a tras «glontul de argint» fix in propriul picior! Si in picioarele PSD!", a scris Victor Ponta pe Facebook dupa ce UDMR a anuntat ca nu va vota motiunea de cenzura a PSD.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a anuntat marti ca senatorii si deputatii partidului pe care il conduce nu vor participa la sedinta de plen reunit de miercuri in care va fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu.

”Pozitia noastra pentru maine: nu vom participa, nu vom fi in sala la dezbaterea motiunii si nici la vot daca el se va da maine. Dupa parerea mea, PSD nu are voturile cu care sa treaca motiunea de cenzura. Vom participa insa la numaratoarea voturilor, vom avea un reprezentant in comisia de numarare pentru a participa la securizarea votului de la motiunea de cenzura”, a declarat Traian Basescu.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

El a mai spus ca PSD si ALDE au incercat sa incerce 12 parlamentari PMP sa sustina prin vot motiunea de cenzura, insa cu un succes minim. ”Au reusit sa-l convinga pe domnul Octavian Goga sa se inscrie in PSD contra promisiunii ca il vor face presedinte al organizatiei PSD Covasna si pentru sotie o functie la Transelectrica sau functia de subprefect in Covasna”, a mai spus liderul PMP.

Celelalte doua partide de opozitie, PNL si USR, au anuntat ca vor fi prezente in sala de plen, dar nu vor participa la vot. Presedintele interimar al USR, Elek Levente, a anuntat, sambata, ca parlamentarii partidului nu vor vota la motiunea de cenzura initiata de catre PSD impotriva guvernului Grindeanu, USR sustinand ca singura iesire onorabila din criza ar fi convocarea alegerilor anticipate intrucat PSD si-a pierdut credibilitatea.

”USR nu va participa la votul pentru motiunea de cenzura, pentru ca noi consideram ca este un circ care s-a produs intre doua gasti, mai precis intre Dragnea si Grindeanu. Nu vrem sa intervenim in acest circ. Cetatenii nu sunt prezenti in aceasta dezbatere. Este o batalie intre hoti si incompetenti si noi nu vrem sa participam la aceasta lupta interna a lor”, a declarat presedintele interimar al USR, Elek Levente.

Aceeasi decizie au adoptat si liberalii. Presedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat pe Facebook motivele prezentei parlamentarilor liberali in sala de plen la votul motiunii de cenzura, afirmand ca nerealizarea cvorumului la motiune il avantajeaza pe Liviu Dragnea, iar ”bataliile se castiga pe campul de lupta, nu parasindu-l”.

”Bataliile se castiga pe campul de lupta, nu parasindu-l. Oamenii ne-au votat ca sa le aparam interesele. Suntem prezenti pentru a impiedica fraudarea voturilor si pentru a ne exprima pozitia critica fata de aceste doua capete ale hidrei, Dragnea si Grindeanu. Nerealizarea cvorumului este in interesul lui Dragnea, pentru ca nu duce la caderea motiunii, ci la amanarea dezbaterii si a votului. In acest fel, Dragnea poate castiga timp pentru a mai cumpara voturi de sustinere”, a scris Orban.

El a raspuns astfel criticilor din mediul online potrivit carora PNL ar contribui la asigurarea cvorumului de sedinta necesar votarii motiunii. ”Va intreb si eu: ce s-ar fi intamplat daca noi am fi iesit din salile de sedinta in timpul dezbaterii legilor care au facut parte din trocul tradarii dintre Dragnea si UDMR? Prin urmare, vom fi toti prezenti in sala si niciun parlamentar PNL nu va vota”, a explicat presedintele PNL.

Si Ludovic Orban a reclamat tentative de racolare de catre PSD si ALDE a unor parlamentari liberali, sustinand chiar ca unora li s-au oferit posturi de ministri intr-un prezumtiv cabinet PSD-ALDE format dupa caderea guvernului Grindeanu. ”S-au dat telefoane, s-au facut oferte, s-au facut presiuni. Inclusiv liderul ALDE a ajuns sa dea telefoane si sa faca oferte(...) Li s-au oferit unor colegi de-ai nostri posturi de ministri, de presedinti de filiala”, a declarat Orban.

In ceea ce-i priveste pe cei 17 deputati ai minoritatilor nationale, inclinati in mod traditional sa sprijine majoritatea parlamentara, acum au decis sa voteze fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta.

”Grupul a hotarat ca fiecare membru al grupului sa voteze asa cum crede de cuviinta. Vom fi prezenti cu totii pentru ca neprezentarea reprezinta si ea o forma de a vota si niciunul dintre noi nu va sti cum voteaza colegul lui. Toti vor vota, sigur, cele trei variante: pentru, contra, abtineri. Niciunul dintre noi, insa, nici eu, nu va sti cum voteaza celalalt coleg al lui, ca in felul acesta grupul sa treaca protejat printr-o incercare la care n-a avut absolut niciun fel de contributie”, a declarat Varujan Pambuccian.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI