Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor

Inflația a ajuns la valoarea de 15,1% în luna iunie, după cum a  anunțat Institutul Național de Statistică, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 9 august 2022. Cum evoluează euro şi dolarul american?

BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Cum explică Mugur Isărescu scumpirile galopante din România

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat că inflația este un fenoment global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%, a spus el, iar România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației în UE.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Potrivit șefului BNR, în România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare.

Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor

"Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului.

Credem că în semestrul al doilea acest lucru se va vedea și mai bine", a declarat Mugur Isărescu.

bnr inflatie

Inflația galopantă a afectat puterea de cumpărare a românilor 

[Sursa foto: Pixabay]

 

Scăderea inflației începe din toamnă, dar nu ține mult

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă, "sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază", se spune în raportul BNR.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei de scădere a inflației în trimestrul II din 2023 (începând din aprilie 2023), odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

Ce face BNR pentru a scădea indicatorul ROBOR

 Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Asta se va vedea în creșteri ale ROBOR, indicator în funcție de care mulți dintre noi plătim ratele la bancă

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul", a explicat Mugur Isărescu.

Șeful Băncii Centrale le-a transmis băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si