Primăria Iași a anunțat, miercuri, că municipiul a fost inclus în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO. Inițiativa urmărește consolidarea unor parteneriate  între orașele care fac parte din rețea.

Până în prezent, au fost incluse 350 de orașe din peste 100 de țări. Domeniile creative vizate sunt Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică.

Iașiul, într-un club select al oraşelor creative UNESCO

În luna iunie, Primăria Municipiului Iași a aplicat pentru acest proiect. Astfel, municipiul Iaşi a fost inclus la categoria Literatură.

”Intrarea Iaşului într-un club select al oraşelor creative, sub patronajul UNESCO, nu este o întâmplare. Capitala Moldovei găzduieşte anual o serie impresionantă de concerte, festivaluri de literatură, de film, de modă, de arte vizuale şi de arhitectură, pe lângă conferinţe ştiinţifice din cele mai diverse domenii”, a declarat miercuri primarul Iaşiului Mihai Chirica.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Iași a fost inclus la categoria literatură

Iași a fost inclus la categoria literatură

Citește și: VIDEO- 3 locuri „extraterestre” de pe Pământ. Oamenii care le vizitează se simt ca pe o altă planetă

Numeroase evenimente culturale la Iași

Aplicaţia Primăriei Municipiului Iaşi a vizat contribuția în domeniul literaturii. Aici vorbim de organizarea mai multor evenimente importante la Iaşi, precum Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), Festivalul Internaţional de Poezie, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Romanian Creative Week, CLASSIX International Festival, Serile Filmului Românesc.

”Ca membru al Reţelei Oraşelor Creative UNESCO, Iaşul are ocazia de a încheia parteneriate şi de a realiza schimburi de experienţă cu celelalte oraşe din reţea şi, totodată, de a accesa fonduri naţionale, europene sau internaţionale pentru diverse proiecte culturale.

„Oraş al creatorilor”, Iaşul îşi va dezvolta în continuare strategia culturală tocmai pornind de la acest statut de oraş creativ, care presupune sprijinirea constantă şi promovarea intensă a tuturor evenimentelor culturale din oraş”, se arată într-un comunicat al primăriei ieşene.

Literatura, promovată prin evenimente și festivaluri

Literatura, promovată prin evenimente și festivaluri

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: FOTO. Sagrada Familia este aproape gata. Când se preconizează că va fi finalizată în totalitate cea mai cunoscută biserică din lume?

Și Cluj-Napoca a fost inclus în Reţeaua UNESCO de Oraşe Creative 

Iaşiul nu este singurul oraș din România inclus în Rețeaua UNESCO de Oraşe Creative. Cluj-Napoca a fost inclus, în 2021, la categoria Film. Aici are loc, anual, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa, celebrul TIFF.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si