Acestea constau în edificarea unei noi săli de spectacole pentru Opera Națională Română Iași și revitalizarea Muzeului Sitului Arheologic Cucuten i, parte a Complexului Național Muzeal „Moldova”. Aceste inițiative, alături de alte 12 proiecte naționale, vor beneficia de suportul financiar acordat prin împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în cadrul proiectului „Temelii culturale”, aprobat de Guvern la data de 7 martie 2024.

Acest proiect este rezultatul unei colaborări dintre Consiliul Județean, Primăria Municipiului Iași și Ministerul Culturii, ce a facilitat nu doar alegerea unui teren adecvat pentru noua clădire a Operei, ci și majorarea

finanțării de la 15 la 80 de milioane de euro, punând bazele solide pentru realizarea acestui proiect ambițios.

“Mă bucură foarte mult că a fost suplimentată suma pentru construirea sediului Operei Iași de la 15 milioane de euro, cât era prevăzut inițial, la 80 de milioane de euro. Printr-o colaborare foarte bună pe care am avut noi, Consiliul Județean Iași cu Primăria Municipiului Iași și cu Ministerul Culturii, am reușit să identificăm și să alocăm cel mai potrivit teren pentru construirea clădirii, iar cu finanțarea asigurată au fost create toate premisele pentru ca acest proiect să devină realitate.  În aceeași măsură, mă bucură și includerea  proiectului de restaurare și punere în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași, un simbol cultural al județului, care este mărturie a unei părți importante a istoriei noastre locale. Îl felicit pe managerul Andrei Apreotesei pentru această reușită și îl asigur de tot sprijinul nostru instituțional pentru a duce la bun sfârșit acest proiect”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Rezervația Arheologică Cucuteni se află la 10 km de orașul Târgu Frumos

Rezervația Arheologică Cucuteni se află la 10 km de orașul Târgu Frumos. Punctul principal al acestui areal este un mormânt tumular princiar geto-dacic din sec IV î. Hr, protejat în cadrul Muzeului de Sit arheologic de la Cucuteni. Arheologii implicați în cercetări au încercat păstrarea in situ a celui mai bine conservat și celui mai mare tumul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Astfel, în 1984, a fost inaugurat muzeul, după doi ani de construcție. Mormântul central a fost integrat într-o construcție circulară, folosind piatră naturală, fără piloni centrali. Traseul de vizitare e unul circular, care se face atât la nivelul solului, cât și la nivel superior, prin platforme suspendate. Pe cele două nivele se desfășoară o expoziție permanentă care prezintă istoria locală — din paleolitic până în secolul al XIX-lea.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si