Obiceiuri de Ignat- se spune că porcii visează că vor fi tăiați

Pentru români tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de bucurie, care semnalează apropierea Crăciunului.

Ignatul este sărbătorit pe 20 decembrie. În tradiția populară se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. Astfel, ei nu mai mănâncă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

 

Un alt obicei păstrat cu sfințenie în unele sate se referă la activitatea de după tăierea porcului. Bătrânii spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat este bine să fie așezată o pătură peste el și un copil să-l încalece. În acest fel, anul care urmează va fi unul lipsit de boli, plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Obiceiuri de Ignat- semnul crucii cu sângele porcului sacrificat

În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.

De Ignat nu se poate trece peste o etapă așteptată cu atâta nerăbdare: pomana porcului. Așa ceva nu poate și nu va fi omis niciodată de către cei care țin cu sfințenie această sărbătoare.

După ce porcul este tranșat, gospodarul va alege cele mai fragede bucăți de carne și i le va da nevestei la bucătărie pentru a le pregăti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si