Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021? În tradiție se spune că, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. De asemenea, pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi

credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Conform traditiei, Sfanta Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, fiind aflati in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?
Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

De sarbatoarea Sfintei Marii, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă- wowbiz.ro

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

De Sfânta Maria, oamenii merg la biserică şi se roagă la Sfanta Fecioara: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Din mosi strammosi se crede, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Citeste si: Felicitări de Sf. Maria 2021: Imagini frumoase cu La mulţi ani!

Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?
Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei Iliescu: „Îi iubesc foarte mult și îi respect. Nu m-au deranjat cu o vorbă.”- kfetele.ro

Citeste si: Tatăl lui David Popovici, despre parcursul fiului său: "Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune"- radioimpuls.ro

În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.

Potrivit unei tradiții vechi, în ziua de   Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucat atragi tristeţea Maicii Domnului.

In dimineata zilei de Santamarie femeile merg la biserica cu ofranda din ciorchini de struguri copti de la soiurile varatice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numita "coliva de pomana" sau "coliva de struguri".

Adormirea Maicii Domnului 2021. În această zi de sărbătoare, aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica de Sfanta Maria. Mai mult de jumatate sunt femei care poarta numele de Maria carora li se alatura cele botezate Mariana si Marinela dar si cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.

Citeste si: Se spune sau nu "La mulţi ani" de Adormirea Maicii Domnului?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si