Părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani. Klaus Iohannis a promulgat legea joi.

Președintele României a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificiarea art. 26 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile și îndemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Legea le permite părinților să își ia concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta va împlini vârsta de 12 ani.

Legea extinde vârsta copilului de la 7 la 12 ani.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Se micșorează prețurile alimentelor. Sorin Minea, președinte RomAlimenta: Va fi o gamă largă de produse

În ce condiții își pot lua părinții concediu?

„În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor.

În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii", a declarat pe 24 mai deputatul USR Radu Panait, potrivit observatornews.ro

„Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, și la 12 ani.

Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinții și copiii au nevoie", a precizat senatorul USR Alexandru Robert Zob.

Citește și: Trenul care face legătura între Aeroportul Otopeni și Gara de Nord s-a stricat. Călătorii au continuat drumul pe jos, cu bagajele printre șine

Durata acestui concediu este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil. Excepție fac situațiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si