Pensii septembrie 2024. Un nou sistem de impozitare va fi introdus de la 1 septembrie, atunci când vor fi virate pensiile recalculate.

Citește și: Când intră pensia pe card în luna iunie 2024

Dacă în prezent nu se impozitează deloc pensiile mai mici de 2.000 de lei, după intrarea în septembrie acest plafon va fi ridicat și mai mulți pensionari vor fi exceptați de la dările către stat.

Pensii mai mari de la 1 septembrie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că trebuie gândit un nou plafon pentru impozitarea pensiilor, asta pentru că cel de 2000 de lei nu mai este de actualitate.

"Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a declarat Marcel Ciolacu la Realitatea TV.

Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, de aceea se caută soluții pentru modificări mai ample.

Șeful Guvernului a sugerat că se vor face și alte schimbări care să ducă la majorarea pensiilor mici, nu doar modificarea plafonului de impozitare.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

"Trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului", a explicat premierul.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1742/20409251/1/pensii-2023-2024.jpg

Ce se schimbă în privința impozitării de la 1 septembrie 2024

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat la un post TV că prin noul sistem vor fi protejați pensionarii cu venituri mici.

Oficialul social-democrat a explicat că sunt analizate pentru un nou mecanism de impozitare a pensiilor, în așa fel încât pensiile să rămână cu mai mulți bani în mână.

"Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla", a declarat el la Antena 3.

În prezent, impozitul pe pensie este de 10% pentru sumele care depășesc pragul de 2.000 de lei. Astfel, dacă ai o pensie de 3.000 de lei plătești un impozit de 10% din 3.000- 2.000 lei= 100 lei impozit.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Oficialii guvernamentali au dat de înțeles că pragul de impozitare al pensiei ar putea crește spre 3.000 de lei.

Ministrul Muncii a declarat recent: "În ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării".

Cum se aplică impozitul în prezent?

La 2.500 lei pensie impozitul este de 50 lei (adică 10% din cei 500 de lei care depășesc pragul de 2.000 lei).
La 3.000 lei pensie, impozitul este de 100 lei.
La 4.000 lei pensie, impozitul este 200 lei.

Citește și: VIDEO Care sunt pensionarii care vor primi pensii mai mari după recalculare. Anunțul oficial a fost făcut de Ministrul Muncii. Marcel Ciolacu: „ Nivelul de trai s-a scumpit”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si