"In urma activitatilor desfasurate pana astazi, 23 august 2018, in cauza aflata pe rolul Sectiei parchetelor militare avand ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestatiei din Piata Victoriei din Bucuresti, numarul plangerilor penale inregistrate a ajuns la 651, fiind efectuate in continuare activitati privind identificarea persoanelor care au fost implicate in comiterea violentelor", a transmis Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Joi, in acest dosar a fost audiat la Parchetul General, in calitate de martor, seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Catalin Paraschiv, care a cooordonat interventia brigazii in 10 august.

Cu o zi in urma, a fost audiata la Parchet prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, cea care a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor. Ea a sustinut la iesirea de la audieri ca a respectat legea "cu strictete”, iar ordinul de interventie in forta a jandarmilor la protestul din 10 august din Piata Victoriei pe care l-a semnat respecta legislatia in vigoare. Speranta Cliseru a mai spus ca are calitatea de martor in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General si nu a vrut sa raspunda la intrebarile jurnalistilor, repetand ca a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus ca nu a fost in Piata Victoriei in 10 august, contrazicandu-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum si pe coordonatorul interventiei jandarmilor Laurentiu Cazan, care au afirmat ca prefectul a fost prezent la fata locului inca de la ora 16.00.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dosarul violentelor din Piata Victoriei a fost preluat de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie- Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale la protestul din Piata Victoriei.

Cei care acuza modul in care s-a desfasurat mitingul din 10 august din Piata Victoriei si interventia in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie sa accepte ca acestea au fost determinate de actiunile violente ale unora dintre protestatari, a sustinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Ea a prezentat duminica, intr-o declaratie de presa, cronologia protestului din 10 august, cand au avut loc incidente violente intre protestatari si fortele de ordine, in urma carora sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, si a atras atentia ca protestatarii pasnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului ca au fost „reticenti” in a se delimita de manifestantii violenti.

De asemenea, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat si reprezentantii Jandarmeriei au fost audiati marti in Comisia de Aparare din Parlament, unde au prezentat raportul intocmit de minister in legatura cu violentele din 10 august din Piata Victoriei, Carmen Dan vorbind despre prezenta ei in minister de la ora 12.00 pana la ora 03.00. Ea a sustinut ca prezenta sa in minister a fost doar pentru a-si asuma responsabilitatea, dar si ca ar fi fost obligatoriu sa existe informatii si indicii din care sa rezulte ca "avem de-a face cu un atac la ordinea constitutionala, un atac la adresa stabilitatii sociale si economice". Dan a mai spus ca in urma anchetei interne a Jandarmeriei Romane au fost descoperite sase cazuri in care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natura penala. De asemenea, ministrul a sustinut ca nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranta Cliseru in ziua de 10 august si ca a aflat despre ordinul de interventie in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice dupa ce acesta a fost semnat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Opozitia a criticat modul in care s-a desfasurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan si a reprezentantilor Jandarmeriei in comisia de aparare din Parlament, unde acestia au fost chemati de PNL sa dea explicatii despre interventia fortelor de ordine la mitingul din 10 august, spunand ca, desi au fost puse multe intrebari, ministrul de Interne a raspuns doar la cateva. Deputatii PNL si USR spun ca au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru ca nu le-a fost aratat raportul si nici macar nu stiu care erau informatiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atentia ca de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, care a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele interventiei”, a spus Victor Dobre, precizand ca imediat ce se va relua activitatea parlamentara, va solicita audierea in comisia de aparare a prefectului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si