În interviurile acordate BBC, douăsprezece foști deținuți eliberați în urma schimburilor de prizonieri au afirmat că au fost supuși la abuzuri fizice și psihologice de către ofițerii și gardienii ruși de la Centrul de detenție preventivă numărul doi, din orașul Taganrog.

Mărturiile, adunate în timpul unei anchete care a durat câteva săptămâni, descriu un fenomen de violență extremă și maltratare constantă în această unitate, una dintre locațiile în care prizonierii de război ucraineni au fost ținuți în Rusia.

Printre acuzațiile lor se numără bătaia constantă, aplicarea șocurilor electrice în timpul inspecțiilor și interogatoriilor zilnice, amenințări, intimidări și înfometare. BBC nu a putut să verifice în mod obiectiv afirmațiile, dar detaliile relatărilor au fost împărtășite cu organizațiile pentru drepturile omului și, atunci când a fost posibil, au fost confirmate de alți deținuți. 

Prizonierii ucraineni povestesc traumele prin care au trecut în Rusia

Guvernul rus nu a permis niciunui organism extern, inclusiv Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, să viziteze această unitate care, înainte de război, a fost folosită exclusiv pentru prizonierii ruși. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitărilor pentru a comenta acuzațiile. Acesta a negat anterior că a torturat sau maltratat prizonieri. 

Citește și: Kim Jong Un începe pregătirile de război. El a solicitat creșterea producției de rachete: „Nivelurile calitative ale pregătirilor de război depind de dezvoltarea industriei de muniţii”

Schimburile de prizonieri între Ucraina și Rusia reprezintă o reușită diplomatică excepțională în timpul războiului și peste 2.500

de ucraineni au fost eliberați de la începutul conflictului. Se crede că până la 10.000 de prizonieri ar fi rămas în custodia Rusiei, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Dmytro Lubinets, mediatorul ucrainean pentru drepturile omului și unul dintre oficialii implicați în negocierile cu Moscova, a declarat că nouă din zece foști deținuți au afirmat că au fost torturați în timpul captivității rusești. "Aceasta este cea mai mare provocare pentru mine acum: cum să ne protejăm oamenii de pe partea rusă", a spus Lubinets.

"Nimeni nu știe cum putem face acest lucru". 

Artem Seredniak a spus că a fost bătut și electrocutat în închisoarea din Taganrog.

Artem Seredniak a spus că a fost bătut și electrocutat în închisoarea din Taganrog.

[Sursa foto: BBC]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În septembrie anul trecut, Artem Seredniak, un locotenent superior, se afla deja în captivitate în Rusia de patru luni când, împreună cu alți aproximativ 50 de ucraineni, a fost transferat în Centrul de detenție provizorie numărul doi. Au călătorit în spatele unui camion timp de ore întregi, fără să știe unde merg, legați la ochi și prinși de brațe unii de alții, a spus Seredniak. La sosirea lor în Taganrog, și-a amintit el, un ofițer i-a întâmpinat: "Bună ziua, băieți. Știți unde vă aflați? Veți putrezi aici până la sfârșitul vieții voastre". Captivii au rămas tăcuți. Au fost escortați în interiorul clădirii, a povestit Seredniak, li s-au luat amprentele și li s-au scos hainele, au fost bărbieriți și obligați să facă duș. 

”Așa au procedat cu toată lumea”

Înainte de a fi capturat, Seredniak, în vârstă de 27 de ani, a condus un pluton de lunetiști în cadrul Regimentului Azov, principala forță militară din Mariupol. Acest lucru, a spus el, l-a făcut o țintă cheie pentru personalul închisorii. Seredniak a spus că a fost separat de ceilalți și, îmbrăcat doar în lenjerie intimă și a fost dus într-o cameră pentru a fi interogat.

Apoi a fost împins pe podea, a spus el, cu capul în jos. Gardienii l-au întrebat despre rolul său în armată și despre sarcinile pe care le-a îndeplinit, în acest timp ei ținând în mână o armă cu electroșocuri.

Citește și: Rușii au deschis focul asupra unei nave civile în Marea Neagră, care s-ar fi îndreptat spre Sulina. Ce se știe până în prezent

"Așa au procedat cu toată lumea", a spus el. "Te loveau ca pe un cui".

Guvernul rus nu a permis niciunui organism extern, inclusiv Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, să viziteze această unitate.

Guvernul rus nu a permis niciunui organism extern, inclusiv Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, să viziteze această unitate.

[Sursa foto: BBC]

În luna mai a anului trecut, în timp ce Mariupol se afla sub asediu rusesc, autoritățile ucrainene au ordonat ca sute de soldați ascunși în oțelăria Azovstal din oraș să se predea. Seredniak a fost printre ultimii care au fost evacuați. El a fost dus mai întâi într-o unitate din Olenivka, un sat din Donețk, iar luni mai târziu, a fost trimis la închisoarea din Taganrog. Bărbatul a povestit cum a fost bătut și dus într-o cameră din subsolul închisorii, unde a întâlnit un luptător ucrainean în vârstă de douăzeci și ceva de ani. Seredniak a spus că bărbatul era ghemuit, ținându-se de mâini, aparent îndurerat, și a spus că ofițerii i-au introdus ace sub unghii. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Mesajul transmis de către Volodimir Zelenski, către Occident. ,,Când teroarea rusă va pierde în Ucraina, toată Europa va câştiga”

Serhii Rotchuk, un sergent senior de 34 de ani din regiment, a părăsit și el Azovstal în ultimele convoaie și a fost dus la Taganrog la o săptămână după Seredniak. El a spus că, la început, gardienii "căutau zvastici sau lucruri de genul acesta". Dar, în realitate, a spus el, "dacă aveai vreun tatuaj, erai văzut ca un tip rău". Doctorii ruși, a spus Seredniak, îi vizitau ocazional pe deținuți, dar "nu îi ajutau neapărat". El a descris porțiile de mâncare care li se dădeau ca fiind limitate; uneori, a spus el, erau "atât de mici, încât dacă mâncam 300-400 de calorii pe zi, eram norocos". 

Serhii Rotchuk spune că a fost izolat din cauza tatuajelor sale.

Serhii Rotchuk spune că a fost izolat din cauza tatuajelor sale.

[Sursa foto: BBC]

Unii dintre angajații închisorii păreau să fi fost puternic influențați de povestea "de-nazificării" a președintelui Putin. Pentru deținuți, acest lucru a fost vizibil în modul în care gardienii au manifestat un interes deosebit pentru tot ceea ce ar putea fi interpretat, în opinia lor, ca fiind pro-nazist. Captivilor nu li s-a permis să aibă obiecte personale, astfel încât tatuajele lor au atras în mod inevitabil atenția ofițerilor.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si