UPDATE: Textul motiunii de cenzura, finalizat. Documentul se intituleaza ”Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor”

PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza ”Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor”.

in motiune se mentioneaza ca, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coalitia de guvernare a facut o evaluare a activitatii Executivului, în urma careia a decis sa retraga sprijinul politic acordat Cabintelui.

Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înteles ”corect reponsabilitatea politica ce le revine în cadrul unei democratii constitutionale”, mentioneaza textul, potrivit News.ro.

Documentul vorbeste în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuza de dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor.
Initiatorii sustin ca nu este vorba despre o motiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa îl faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei”.

Razboiul din interiorul partidelor puterii atinge culmi nebanuite. Liviu Dragnea grabeste citirea motiunea in Parlament si a chemat, prin sms, alesii la munca astazi, duminica. In tabara Dragnea se vorbeste despre lovitura de stat referitor la rezistenta afisata de premierul Grindeanu.

MIHAI FIFOR, vicepresedintele PSD: "Este un mod ilegal si neconstitutinal prin care doi fosti membri de partid incearca sa acapareze puterea guvernamentala in Romania".

Astazi, senatorii si deputatii PSD si ALDE ar putea sa fie toti la datorie. Seful de partid le-a dat ordine precise sa nu carecumva sa lipseasca, pentru ca are de gand sa depuna si sa citeasca motiunea de cenzura impotriva guvernului pe care el l-a format la Palatul Victoria.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

In jurul orei 15, parlamentarii PSD si ALDE se reunesc in birourile permante, pentru ca la 16.30, in plen, sa fie citita motiunea de cenzura. Mesajel pe telefon au primit si cei din opozitie. Deputatul Ioan Bulai l-a facut public

PNL, USR si PMP au anuntat ca nu au de gand sa fie partasi la acest conflict din sanul PSD-ului. La fel cum s-a delimitat si presedintele Klaus Iohhanis.

"Numai de asta nu am avut nevoie. Si am solicitat PSD-ului, pe toate caile de comunicare, sa termine repede aceasta criza si sa mergem mai departe. E pacat. Avem deschidere in lume. Este treaba lor cum o fac. Nu stau eu sa dau lectii PSD-ului. Este un partid mare si sper sa isi rezolve problema foarte, foarte repede”, a declarat Klaus Iohannis.

O singura problema le-ar putea da batai serioase de cap. Conforma legii, o motiune de cenzura trebuie depusa si la registratura guvernului, iar Sorin Grindeanu ar trebui sa fie de fata la citirea ei in Parlament.

Doar ca... surpriza. Registratura Guvernului este inchisa pana maine. Prin urmare, ramane de vazut daca va fi respectat calendarul schitat de PSD pentru ziua de astazi.

In alta ordine de idei, Sorin Grindeanu si Victor Ponta poarta discutii cu toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica, pentru a strange cat mai multi aliati in lupta cu tabara lui Liviu Dragnea. Daca PNL, USR si PMP au anuntat deja ca fie nu vor vota motiunea, fie nu vor fi prezenti in sala, UDMR a transmis ca isi va spune pozitia inainte de vot.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru ca motiunea impotriva guvernului, pe care l-a instalat sa treaca in urma cu doar 6 luni, sa treaca. Cel putin teoretic, partidele de la putere au 244 de parlamentari.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele de socializare. “Viața merge înainte!”- kfetele.ro

Citeste si: REMA, show exploziv pe scena festivalului Electric Castle 2024. Ce a spus artistul nigerian despre femeile din România- radioimpuls.ro

Dintre acestia, insa, sunt destui de partea lui Grindeanu.

Vorbim, in special, de filialele PSD din Timisoara, Caras Severin si Iasi si de 5 parlamentari ALDE, in frunte cu Daniel Constantin, un apropiat al lui Victor Ponta.

In vreme ce Dragnea nu s-a arata la fata de cand a anuntat excluderea lui Grindeanu din partid, iar acesta din urma i-a cerut insistent si lui demisia, ieri, premierul s-a dus la Timisoara, orasul sau natal, unde a fost primit in urale si cu imbratisari.

Daca motiunea de cenzura nu va trece, Sorin Grindeanu trebuie sa refaca guvernul cu oameni noi, caci singurul care i-a ramas alaturi e Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor, numit de altfel si... vicepremier.

Potrivit unor surse, s-ar pregati sa revina la Palatul Victoria fosti demnitari ai cabinetului Ponta. Rovana Plumb, Eugen Teodorovici sau Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, ar fi doar trei dintre ei!

Totul se va stabili, insa, dupa votul asupra motiunii care va avea loc miercuri, in plen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si