Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

E o oaie blândă, o oaie bună crescătoare de miei şi mi-o plăcut de ele. Aici, în localitatea asta şi încă în nişte localităţi învecinate o fost tradiţia asta de a creşte această rasă, ” spune, pentru Digi 24, Ion Pau, crescător de oi raţca, din satul Doclin, judetul Caras Severin.

Doar 1.000 de oi ratca pure mai exista in Romania, iar numarul lor este in scadere. Din ce in ce mai putini fermieri aleg sa creasca aceasta rasa de oaie, al carei lapte este foarte sanatos si regleaza metabolismul, din cauza costurilor prea mari.

Crescatorii de animale se plang ca banii pe care ii primesc de la stat, sub forma de subventie, nu ii ajuta prea mult.

Undeva la 100 de lei, per total. Subvenţia e mică pentru ce cheltuieli au ei.

Chiar e mică nu poate să-i motiveze. În plus nu e la timp, nu ajunge. În plus animalul ăla trebuie să mânce. Animalul ăla mâncă iarna, trebuie să îi dai să mânânce ceva, nu? Dacă iarna nu ai ajutorul ălă, nici în primăvară nu l-am avut,” precizează Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei de Crescători de Pvine şi Caprine Caraş-Severin.

Daca turma este mai mare de 150 de capete, crescatorii primesc cu 20 de lei in plus pentru fiecare animal.


"Efectivul a scăzut de la zeci de mii sau poate chiar sute de mii în zona banatului, la ora actuală în jur de o mie. Tocmai prin faptul că costurile pentru că costurile pentru perioada de iarnă sunt mult mai mari. Faptul că nu a fost atât de competitivă cu ţurcana a dus la această extinsă dispariţie ,” explică Ioan Pădeanu, profesor Facultatea de Zootehnie si Biotehnie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si